Как да стимулираме жаждата на коня

кон пие вода Понякога е важно да накарате коня си да пие вода (дори той да не иска), за да избегнете обезводняване. Ето няколко начина как да го направите:

1. Смесете 1 чаена лъжица трапезна сол с 2 лъжици ябълково пюре и нанесете сместа под езика на коня с помощта на спринцовка. Докато конят разнася пюрето из устата си, вземете кофата му с вода, почистете я добре и я върнете обратно пълна със свежа вода. Ако солта си свърши работата, конят ви ще започне да пие вода до 5 минути. Нямате късмет? Тогава не повтаряйте това, докато не се получи. По-добре опитайте следващата стъпка.

2. Намажете 1 лъжица царевичен сироп върху небцето на коня с помощта на чиста дозираща спринцовка. Докато конят облизва с езика си сладкото, добавете втора кофа с вода пред него. Това ще събуди любопитството му и до 5 минути планът трябва да проработи. Пак не става? Не повтаряйте, а опитайте третия вариант.

3. Махнете втората кофа, излейте половината вода от нея и долейте с топла вода. Нагласете температурата да е около 50 °C. Някои коне пият много вода, ако тя е топла, особено когато времето навън се е влошило. Уверете се, че имате под ръка и кофа с вода със стайна температура, за да има коня ви избор. И това няма ефект? Нищо, имаме още няколко скрити коза.

4. Оставете кофата с топла вода при коня и прибавете трета кофа с вода със стайна температура, смесена с електролитен продукт, предназначен за използване от коне (следвайте инструкциите за разреждане от етикета). Изчакайте 20 минути. Нищо? Преминаваме към стъпка 5.

кон на водопой5. Ако вашият кон може да яде твърда храна (питайте ветеринаря си, ако имате някакви съмнения), предложете му каша от трици с меласа, ябълкови резени и много топла вода. Отказва ви? Съобщете на ветеринарния лекар за липсата на апетит и опитайте още нещо.

6. Вържете коня с въже, изкарайте го на 15-минутна разходка на свеж въздух и (ако сезонът го позволява) го оставете да попасе малко свежа трева. От това раздвижване трябва да му светнат очите и да живне, след което да изпита чувство за жажда. Когато го върнете в конюшнята, той вероятно ще изследва всичките кофи, които сте му оставили и ще започне да пие. Ако и това не стане, консултирайте се с ветеринаря си.

Ако конят ви пие вода, следете колко точно пие и колко време минава. Ветеринарният лекар ще ви каже от колко вода се нуждае коня за едно денонощие. Полагайте усилия на всеки няколко часа, да пие животното редовно вода.

Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете
Източник: www.equisearch.com