Правилният ъгъл на коленете по време на скок в конния спорт

Треньорът по конен спорт и езда Кейт Гарднър обяснява за правилната позиция на краката по време на скок при прескачането на препятствия

Въпрос:Чувал съм, че при позиция за скок ъгълът зад коляното трябва да е между 90 и 110 градуса. Наскоро обаче забелязах, че макар при повечето жокеи да е така, по време на самия скок ъгълът е много по-голям. Трябва ли да се запази същия ъгъл, когато се прескачат препятствия?

Отговор: Повечето треньори не дават конкретен ъгъл за позицията на краката при езда. Легендарният Джордж Морис обаче казва, че предпочита ездачите да поддържат ъгъл от 110 градуса по време на скок. Ако разгледате снимки на някои от най-добрите жокей, можете да забележите, че повечето се стремят да спазват тази позиция, а много рядко ще видите някой сгънал краката си до 90 градуса.

Ъгълът в коленете зависи основно от дължината на стремената. Колкото по-къси са те, толкова по-малък е ъгълът. Затова при конните надбягвания стипъл-чейз, където се използват къси стремена, краката на жокеите почти винаги са под 90 или по-малко градуса. Късото стреме дава по-добра опора, позволявайки по-добър баланс, за да следвате движението на коня при скок. Това е от особено значение при по-големите скокове, затова в такива случаи повечето хора яздят с по-къси стремена, отколкото обикновено.

И да се върнем на въпроса – не, не е задължително ъгълът в краката да се запази същия по време на всичките фази на скока и през останалото време. Независимо къде яздите, колената ви постоянно променят ъгъла си, пригаждайки се към промените в позицията на коня и вашето тяло. Това например се случва когато променяте стила на езда или когато конят се спъне неочаквано.

По време на скок ъгълът в колената ви се променя, но не толкова, колкото при бедрата. Когато конят отскача, вие свивате крака, но колената ви остават сравнително отворени. Малките промени, които правите, за да задържите баланса си във въздуха са трудно забележими за страничния наблюдател. От друга страна когато се приземявате свивате колената си, за да поемете тежестта си и това се вижда по-лесно.

За щастие обикновено колената ви вършат цялата тази работа без дори да го осъзнавате. Единственото, което можете да направите е периодично да проверявате дължината на стремената дали е еднаква, така че да прилагате еднакво усилие с двата крака. Също така не забравяйте да променяте дължината, когато ще прескачате препятствия.

Автор: Katie Gardner
Превод за „В света на конете“: И. Иванов