Ролкюр при ездата – Част 13

Ролкюр при ездата – Част 13

Дишане и отпускане на челюстта на коня

Топ състезател при загрявка
За да работят правилно, мускулите на конете се нуждаят от добро снабдяване с кислород. Ние го получаваме от въздуха посредством белите дробове. Въздухоносният път (трахеята) при коня върви от устата (челюстта) по протежение на долната част на шията, а след това в тялото и дробовете. Трахеята е до голяма степен като градински маркуч. Тя е сравнително кръгла и еластична, но с ограничен тонус. Когато шията е свита навътре, трахеята се притиска срещу гръбнака и се огъва в горната част на шията. А какво се случва, когато прегънете градински маркуч?

Конят трябва да отпусне задтилъка, за да позволи останалата част от тялото да работи. Също и в другия случай – дисбаланса или напрежението се проявяват като стягане в задтилъка. Горната част на конската шия се състои от множество малки мускули, прикрепени към черепа и към първия и втория шиен прешлен. Това са същите мускулчета, които вашият хиропрактик раздвижва, когато изпитвате болки в гърба. Тези мускули са малки и чувствителни, и има причина хиропрактика да ви кара да легнете, когато прави освобождаването им.

Главата би трябвало да виси от първия прешлен като полилей от тавана
Гърбът и шията са като комплексна верига, при която напрежението в единия край се разпространява през гръбначния стълб по цялото му протежение, до другия край. Напреженията обикновено формират зигзагообразен модел на блокажи и почти винаги завършват при задтилъка.

За да се отпусне правилно областта на задтилъка, главата на коня трябва да виси от първия шиен прешлен „като полилей” (както е казал Чарлс де Кънфи). Тъй като тя виси там от собствената си тежест, носа на коня е леко пред отвеса. Мускулите, които вървят от 1-вия и 2-рия прешлен към окципиталната изпъкналост на черепа (върха на главата) са отпуснати, но въпреки това имат естествен тонус. Не е нужна никаква мускулна сила, за да държи носа надолу. Мускулите, които биха могли да държат главата назад, са прикрепени към челюстта и хиоидния (подезичния) апарат в гърлото и отиват към долната страна на гръбнака и гръдната кост. Те също са напълно отпуснати.

Затворена уста със стегнат презносов ремък и подложка за омекотяване
За да държи главата си назад, конят трябва или да се обляга на ръцете на ездача, или сам да дърпа назад главата си. Това той прави чрез скъсяване на мускул скалениус, вървящ между горния край на челюстта към средната част на шията, и мускул стерномандибуларис, който върви от долния ръб на челюстта към гръдната кост. Това изтегля челюстите назад, а средната част на шията на коня – напред. За да не доведе тегленето на челюстта назад до отваряне на устата му, конят трябва да стегне масетера (дъвкателния мускул) или устата му да бъде затворена посредством плътно поставен презносен ремък, какъвто е стегнатият. Много състезателни коне, тренирани по дълбокия метод, са нагласени със стегнат презносен ремък и подложка за предпазване от прежулване. Това възспира коня от отпускане на челюстта му и леко предъвкване на трензелата.

Стернохиоидеусът и стернотиреоидеусът вървят от подезичния апарат към гръдната кост (стернума) и спомагат за изтегляне на главата назад. Подезичният апарат свързва езика с гърлото, и тегленето върху тези мускули издърпва езика назад и стяга шията при основата на челюстта. За правилна работа и релаксиране, езикът трябва да се отпусне, да падне надолу и да носи правилно трензелата.

Слюнчените жлези при сгъвката в основата на челюстите биват притиснати между рамото на атласа и края на челюстите, ако последните са изтеглени твърде назад. Това, естествено, може да причини известна болка. За нея често бива обвинявана лошата структура на коня, липсата на пространство между челюстта и атласа – било защото атласът е твърде голям (респ. ниско разположен), или челюстта е твърде заоблена. Това, разбира се, може да е вярно, но е много рядко в днешно време. Много пъти този проблем е просто в резултат на това, че конят се язди зад отвеса, здраво теглен със сила. Дори и при кон с недотам идеална структура в това отношение, правилното трениране с издължена и снижена линия (рамка), ще “повдигне” атласа и ще подобри конформацията.

следва продължение……..

Превод: Д. Христова