„Тевис Къп” – състезание за издръжливост на коне

„Тевис Къп” – състезание за издръжливост на коне, езда

“The Western trail ride”, по-известно като „Тевис Къп” (Tevis Cup Ride) e най-старото  съвременно състезание по издържливост(ендюранс) на 100 мили, което се провежда ежегодно от 1955г насам.  Като такова, притежава духът и моделът за най-предизвикателното състезание по издържливост по целия свят.

Състезанието е основано за първи път от бизнесмена Вендел Роби(Wendell Robie) и ездачи от Сиера. През 50-те години, много хора казвали, че е невъзможно кон да измине скалистото трасе между езерото Тахо (Tahoe) и Аубърн (Auburn) за един ден. Вендел и негови приятели доказали, че грешат и изминали трасето през август 1955г. Оттогава той продължил да организира това състезание всяка година.

Състезанието по издръжливост продължава 24 часа, като на всеки час има почивка и  ветеринарна проверка.

Всеки ездач, който измине 100-те мили от Тахо до Аубърн преди изтичането на 24-те часа и получи оценка „в състояние да продължи”, се награждава със сребърен медал.

Златният трофей (The Tevis Cup Trophy) се присъжда на този ездач, който премине трасето за най-кратко време и чийто кон е в най-добро състояние.

Купата е кръстена на Лойд Тевис от дядо му Уил Тевис- виден бизнесмен от Сан Франциско. За първи път тя е спечелена през 1959г от Ник Мансфилд с 11-годишния си кастрат Buffalo Bill.

Другият важен трофей, наречен „Haggin Cup” се присъжда на този ездач, чийто кон има „най-добро физическо състояние” от първите десет коня пресекли финалната права. “Haggin Cup”е кръстена на Джеймс Бен Али Хагин и за пръв път е спечелена през 1964г. от Пейдж Харпър с неговия 6-годишен арабин-кастрат, Кено.

Превод: Надежда Димитрова
Източник: www.teviscup.org