Страхът от ездата

Страхът от ездата – 5 полезни съвета какво да правим и как да го преодолеем? от Анет Уилсън

Страхувате ли се да яздите коня си? Призлява ли ви при мисълта да се качите на него отново? Намирате ли си извинения, за да не яздите? Не сте сами – страхът на ездача е един от най-големите, и въпреки това най-малко обсъждани проблеми, които задържат ездачите от постигането на техните цели.

Струва ви се, че сте единствените. Поглеждате наоколо и виждате как другите щастливо прескачат и галопират, и ви се иска и вие да бяхте толкова безгрижни върху коня. Може би сте преживели падане, или сте видяли някой да пада и не можете да изкарате тази картина от главата си. Сцената продължава да се превърта от само себе си в съзнанието ви, отново и отново, като на филм. Ключът за преодоляване на страха ви е да спрете лентата. Естествено, това е по-лесно да се каже отколкото да се направи, но страха на ездача може да бъде преодолян чрез 5 основни неща, които да имате предвид:

1. Уверете се, че не яздите кон, който е над нивото ви. Това означава да сте сигурни, че конят е подходящ за вашите умения в ездата. Кон, който е над ездовите ви способности, ще ви плаши и бързо ще отслаби всяка увереност у вас.

2. Започнете отново от началото. Ако сте стигнали до галопирането, паднали сте и сега напълно се паникьосвате при мисълта да се движите на скорост по-бърза от ходом, тогава се върнете отново към обикновения ходом. Карайте на ходом, докато ви омръзне. Ще стигнете до момента, когато имате нужда да направите малко повече. В този момент започнете да карате тръс, и работете по вашия начин, докато стигнете отново до галопа. В това няма установен график. Ако ви е страх и не изпитвате удоволствие от ездата, никога няма да напреднете.

3. Бъдете открит и честен с инструктора си, тук става въпрос за вашето здраве и безопасност. Има моменти, в които ще трябва да се напрегнете отвъд зоната на комфорт, но в същото време тези стъпки трябва да са реалистични.

4. Бъдете реалисти по отношение на целите си. Вашият инструктор трябва да знае докъде сте стигнали в ездата, за да може той (или тя) да изработи учебна програма, която ще съответства на нуждите ви. Вие може да искате да яздите само за удоволствие (разходки), но инструкторът ви да мисли, че искате да тренирате за олимпиада. Едно недоразумение може да накара инструкторът да ви тласка към посока, в която не искате да вървите, което значително може да увеличи страховете ви като ездач.

5. Не се съсредоточавайте върху това, което се е объркало и е станало причина за страха ви. Фокусирайте се върху това, което се получава добре. Всеки път, когато се качвате на коня с положителни резултати, ще натрупвате увереност. Всеки път, когато имате отрицателни мисли или в главата ви подскачат въпросите „какво ще стане, ако…”, се връщайте обратно към времето, когато сте имали страхотна езда и всичко е вървяло добре.

Страхът от ездата може да е унищожителен, когато мечтите ви се превръщат в нещо, от което се ужасявате. Притежаването на познания може да помогне. Да знаете кога нещо може да се обърка ще ви помогне да заобиколите проблема, преди да стане всепоглъщащ. Върнете се обратно към началото и започнете отново. Ако се отнасяте към себе си като към начинаещ, може да се въоръжите с информация, която да възстанови увереността ви.

Превод: Д. Христова