Уестърн дисциплини – Тийм Пенинг

Уестърн дисциплини – Тийм Пенинг (Team Penning), езда,

Работа в екип, бързина, умения и комуникация, всичко това и малко късмет е необходимо в тази дисциплина при уестърн ездата – Тийм Пенинг (отборното вкарване в кошара)
Всичко е започнало преди години с практическа цел. За да маркират, лекуват или транспортират кравите, фермерите е трябвало първо да ги отделят от стадото. Отделянето на една крава от безопасността на стадото не е било лесна задача, тъй като тя често е била обект на плячкосване. Добавете двама препускащи съотборници в съчетание с тиктакащ часовник и ще получите съвременните основи на Тийм Пенинга.

Събитието започва с 30 крави в единия край на арената, всяка от тях е белязана с номер от нула до девет, умножено по три, (три крави са белязани с нула, три са маркирани с единица, три са с номер две и т.н.) Отбор от трима състезатели застават на линия, а говорителят назовава число. Тогава ездачите се състезават за време, като целта им е стратегически да отделят всяка крава с обявения номер (общо три) от останалите. След като са отделени, кравите трябва да се събрат в кошара, разположена в другия край на арената.

“Това е наистина интересно, защото тези хора трябва да знаят какво правят останалите”, казва Карл Уайрик, Изпълнителен директор на Асоциацията по отборно вкарване в кошара на Съединените щати. “Те трябва познават стадото и да имат план за играта, преди да започнат.”

За да бъдат нещата още по-трудни, на арената се чертае фал линия. Ако в даден момент повече от четири крави преминават фал линията, времето на отбора изтича и тимът се дисквалифицира от състезанието. В зависимост от нивото на трудност на състезанието, участниците имат между 60 и 90 секунди, за да изпълнят задачата си. Печели отборът с най-добро време. “Времето е това, което го прави вълнуващо”, казва Уайрик. “Едно е изключително бързо темпо.”

Макар и интересът към Тийм Пенинга да продължава да расте, има няколко възможности за тези, които искат да опитат. Един от най-добрите начини е да се запишете в школа за начинаещи. Школите могат да помогнат на новодошлите да се отърсят от чувството на неувереност, като ги научат на най-ефективните методи в Тийм Пенинга. Школите също предлагат места за срещи с други хора с подобни интереси /пенъри/ , както и възможност да намерите потенциални партньори за състезания.

Ако участието Ви в школа не е възможен вариант, има и други неща, които можете да опитате. Например работа с крави на открито е един от вариантите. “Това се нарича изграждане на усет към стадото”, казва Уайрик. “Научавате се как да застанете, така че да накарате добитъка да се движи в посоката, в която вие желаете.”

Друг начин за учене е посещението на състезанията по Тийм Пенинг. Преживяването на събитието и наблюдаването на техниките на другите участници, ще ви помогне да се запознаете от близо с този спорт. Това може да бъде и добър начин за установяване на контакти с други състезатели.

Организирани състезания по Тийм Пенинг се провеждат в цялата страна през годината.com.

Автор: Кейти Олиин
Превод за сайта “В света на конете”: П. Петрова