Зимна езда върху лед и сняг

Ако яздите в сурови зимни условия, е добре да помислите как да намалите риска при езда с помощта на някой от методите, описани по-долу. Ако конят ви носи затворени подкови, които са много популярни напоследък за осигуряване на допълнителна опора на коня, имайте предвид, че увеличената повърхност на подковата и намаления контакт на стрелката водят до по-голямо хлъзгане на крака, в сравнение с обикновените подкови.

Зиман езда върху сняг и ледГвоздеи и шипове
Ако конят ви прекарва малко време на хлъзгав терен и не пътува твърде много, специално създадените гвоздеи или шипове за подкови могат да осигурят достатъчно сцепление.

Гвоздеите за лед имат издялана глава, която се подава над повърхността на подковата и действа подобно на клиновете при обувките за голф. Вашият подковач може да постави един или повече гвоздеи на всяка подкова за осигуряване на допълнително сцепление; ако той използва само един или два гвоздея на подкова, ще ги постави колкото се може по-назад към петката. Гвоздеите за лед са изработени от същия относително мек метал, както и обикновените гвоздеи за подкови; ако яздите интензивно, вероятно гвоздеите за лед няма да издържат от 4 до 6 седмици между две подковавания.

Гвоздеите Dura-Tec по форма приличат повече на обикновените гвоздеи и се подават само леко извън повърхността на подковата. Те, обаче, имат връх от много здрав волфрам или карбидна стомана. Тези специално обработени глави функционират като лека смазка, която се закрепва върху почти всеки вид повърхност. Както при гвоздеите за лед, подковача може да използва един или повече гвоздеи Dura-Tec, които винаги се поставят първо на задните дупки на подковата и след това се продължава напред. Поради обработените им глави, гвоздеите Dura-Tec са много по-трайни от гвоздеите за лед. Но, ако яздите много и извън манежа, може би няма да можете да осигурите достатъчно сцепление и е по-добре да използвате борий.

Зиман езда върху сняг и ледШиповете с винт приличат на тези, които се използват при конете за прескачане и всестранна езда, когато е влажно. Шиповете влизат в дупките, направени от подковача: от двете страни на петката на двете задни подкови или и на четирите подкови; шиповете с винт се завинтват от ездача преди езда и след ездата се свалят. Размерът на главата на шипа се избира според условията и терена, на които ще яздите, а конят ви не е необходимо да ги носи, когато почива. Тялото на шипа се поставя в дупката и се завинтва. Никога не оставяйте шиповете с винт на подковите след езда. Този вид шипове повдигат прекалено крака и не би трябвало да се носят постоянно, тъй като променят баланса и стресират петката.

Шипове с винт, с борий Постоянните шипове са по-малки от тези с винт и са проектирани така, че да могат да бъдат оставени на подковата. Главите им са обработени, за да осигурят по-добро сцепление, подобно на гвоздеите Dura-Tec. Този вид шипове се поставят от подковач в специално направени дупки на подковата в областта на петката. Тези шипове са много ефективни на хлъзгави повърхности, като осигуряват почти същото сцепление, като бория. Дали да изберете постоянни шипове или борий, зависи от решението на вашия подковач и от това дали той разполага с оксиацетиленов уред за заваряване на бория.

Борий
Бориятa осигурява най-голямо допълнително сцепление. Представлява вещество, което съдържа малки частици от супер твърда стомана, която се закрепва към почти всеки вид повърхност, включително лед и сняг. Бориятa може да се използва самостоятелно, в различни количества, за да осигури по-добро захващане върху леда, или в комбинация с подложки срещу сняг за добро сцепление и защита от натрупване на сняг. Важно е да се знае, че не трябва да се прекалява с бория: повече не означава по-добре. Причината е, че поради увеличаване на сцеплението, може да се възпрепятства естественото странично завъртане на крака, което се наблюдава, когато копитото стъпва и конят се движи над крака. Прекаленото количество борий спира ротацията, което води до компенсаторно завъртане в друга част на крака, а това от своя страна може да стане причина за ламинит. Поради това е важно да се използва само толкова борий, колкото е необходимо.

Зиман езда върху сняг и ледПолуподложки за копита
Ако възнамерявате да яздите в много сняг (особено твърд сняг, който се натрупва под копитото повече от мекия пухкав сняг), вероятно ще имате нужда от някакъв вид подложка, който да предпази копитото от натрупване на сняг. Полуподложките се поставят между подковата и крака на коня, като в някои случаи могат да бъдат закрепени към подковата. Комбинираното действие на подложките и здрава, добре оформената стрелка възпрепятства натрупването на снега на копитата. В сравнение със целите подложки срещу сняг (вижте по-долу), основното предимство на полуподложките е това, че при тях стрелката остава открита, така че можете да я почиствате и преглеждате.

Полуподложки

Цели подложки Представляват подложки, които покриват цялата долна повърхност на копитото. Особено подходящи са за коне с проблемни стрелки, защото по този начин конят няма нужда да разчита на стрелката, за да се предотврати натрупването на снега. При употреба на цели подложки, обаче, проблемните стрелки, са по-предразположени към възпаление, така че трябва да се оцени рискът от възпаление спрямо ползата от подложките срещу натрупване на сняг. Подложките с изпъкнала повърхност имат предимството, че се захващат по-добре към земната повърхност, като по този начин осигуряват и по-добре сцепление. Въпреки това, е по-добре да комбинирате целите подложки срещу сняг с употреба на борий.

Цели подложки, комбинирани с борий Подложките срещу сняг могат да бъдат закрепени за копитото, но не е задължително. Те са по-дебели от полуподложките и не се пързалят и късат. По-трайни са и вероятно ще издържат цяла зима. Когато свалите подложките, помолете подковача да прегледа внимателно копитата на коня.

 Източник: www.konete.bg
Превод: д-р Веселина Стойчева