Мира Бъчварова – Страст, Творчество и Коне

Мира Бъчварова ( моден дизайнер)  – Страст, Творчество и Коне

Не познавам по-колоритна личност, която да съчетава в себе си всички цветове на дъгата, а около нея да се въртят всички планети и луни от вселената. Магнетизмът на тази жена се простира далеч извън границата на земната атмосфера. Творец на фантазии, които никога не умират, вплетени в игриви кичури на косата й, уникално облекло и позитивно настроение.

Как описва себе си: страст, лудост, творчество! Качва се на кон преди 4 години и поглежда  света от друг ъгъл – такъв, който превръща страха от неизвестното в свобода и непоколебим дух.  Не след дълго открива своя огледален образ в препускащите копита на своя кон – Такенарди. И от тогава той става неразделна част от нейната същност.  Самата Мира казва : „Конят ми е агресивен към тези, които са агресивни към мен. Дори аз да не го съзнавам, конят го знае! Странно е…..”

А агресивни хора винаги се намират.  И в повечето случаи са такива, които са затворили очите си за красотата на изкуството.

Коя е тази частица, която дава силата на творчеството на Мира Бъчварова, за да осъществи мечтите си? Несъмнено това е свободата! А свободата е движение! А движението е живот!  И Мира препуска заедно с вятъра върху гърба на коня си.

Преди година се запознава с майсторите по джигитовка от фамилия Ешимбекови. И много бързо започва да учи сложните фигури на това изкуство. Няма пречка, която да застане на пътя й и тя да не я преодолее. С помощта на верния другар всяка трудност бива премината, понякога дори с известна доза риск.  Но усмивката не слиза от лицето и Мира успешно изпълнява поредното упражнение. Дали осъзнава, че никоя друга българска жена не е постигала подобни висини в това толкова трудно и същевременно красиво майсторство. Джигитовката е руско бойно изкуство с коне.  Названието „Джигитовка” произхожда от тюркското “джигит” – буен и умел конник (ездач). Този вид езда се е практикувала като бойно изкуство от казаците, от кавказките народи и от народите в Централна Азия.  В България подобен вид езда се практикува от майсторите по каскадьорство,  особено в кино-продукциите.  Но истинска джигитовка никога не е била изпълнявана от жена.

Какво подтиква Мира Бъчварова да се изправи върху коня, когато той галопира с 50 км в час или да се обърне с гръб към движението:
„Осъществих мечтата си, след което видях, че тя е начин на живот. Аз не съм чак такъв майстор, имам още много да уча и много да тренирам.” – скромно и съвсем сериозно отговаря Мира.

Но първите стъпала вече са изкачени. На подиума на българската мода вече пристъпват копитата на изяществото, с които една българска дизайнерка ме срещна.

Автор: Дора Давидова

Мира Бъчварова е едно от емблематичните имена в българската авангардна мода. Завършила Националната художествена академия със специалност Моден дизайн с богат, дългогодишен опит зад гърба си, Мира е самото въплъщение на истинския творец – креативен, енергичен и открит.  Получава много награди и номинации за работата си. Носителка на „Златна игла” в раздела „Експериментална мода” от Академията за мода.