Моята първа езда

Моята първа езда

Ездата. Основен лайтмотив в мъжките фантазии. Поле за изява на женските желания. За моята първа езда или какво се случва, когато яхнеш коня за сефте? Не, не следва разказ за секс подвизи, а за класическа конна езда. – от Мария Арангелова

Категорията начинаещ никак не ми е по вкуса, признавам си. Ако можеше всичко да започва от ниво за напреднали, щях да опитвам винаги първа. Но един от неписаните закони на конната езда гласи: “Не си се качвала на кон, следователно си начинаеща ездачка!”

Друго правило за новобранци в ездата изисква да се доверяваш само на най-добрите, поне при първите опити. Затова избрах Борис Бановски за първия си урок. Той се занимава с конна езда от 15 години. Завършил е НСА със същата специалност. От 5 години работи като треньор в конна база “Егида” и е състезател към спортния клуб. Освен че проведе първия ми урок, Борката ми разказа много интересни и полезни неща за конната езда като спорт, фитнес, релакс, удоволствие…

Оседла ми 13-годишната кобила Ащера – бивша спортистка, участничка на много състезания. От залеза на кариерата й се използва само с учебна цел. “Спортните коне са научени да изпълняват командите, които им се подават. Няма начинаещ ездач, който да се качи на млад кон и да се получи някакъв ефект. Винаги се обучават на стари коне. А старите ездачи се заемат с младите коне – да ги работят и да ги направят послушни.”, Борката ме убеждаваше в точния избор на “моята партньорка в ездата”. Нямаше нужда. Ащера е всичко друго, но не и “дърта кранта”. Видях го в очите й. Физически слаба, малко уморена, но с огромна жажда за живот. Прекрасно животно.

Помогна ми да се кача. Направих го от раз. Чувствах се страхотно отгоре още от първата секунда. Характерният страх от коня при мен просто липсваше. “Ездата на корда се използва при начинаещите ездачи. Човек се учи да следва движенията на коня и да контактува с него. Ездата започва на ходом с комплекс упражнения за равновесие. Докато се създаде хубавото движение, се практикува без стремена и без поводи. Целта е в един момент да може да държиш две чаши с вода, без да ги разлееш на тръст и на галоп. Тогава вече се виждат резултатите.”, треньорът знае всичко.

Движенията на коня се наричат алюри. Основните видове са: ходом, тръс и галоп. Ходом е най-бавното движение, тръсът е със средно темпо, а галоп – най-бързото. При ездата се изпълняват два вида тръс – манежен и облекчен. Манежният е когато седим изцяло в седлото, стремим се да станем едно цяло с коня и да не се отделяме изобщо от него. При облекчения тръс сядаме и ставаме от седлото в един ритъм. Движението е нагоре – напред – назад – надолу. Разгъването се прави само от коленете. Нарича се така, защото облекчава движението на коня.

Въпреки че претендирам за добра физическа подготовка, ми беше доста трудно да се задържа на коня, докато изпълнявах упражненията за равновесие. Но Борката потвърди, че “когато човек е физически подготвен, се чувства по-уверен и по-стабилен на коня. Мускулатурата му е по-стегната, а на начинаещия ездач му трябват повече усилия, за да се задържи отгоре. Дори циркови акробати, които казват „Аз мога всичко“ като се качат на коня и осъзнават, че усещането е съвсем различно. Има специфична техника и е важно да се научи правилният начин на езда – как да управляваш коня и да се чувстваш комфортно върху него. ”

В ездата работят почти всички мускулни групи, защото е съчетание от много спортове. Има както физическо, така и психическо натоварване. Трябва да се слееш с животното, за да може да правите нещата заедно и да постигате някакви цели. Въпросът не е само да се качиш отгоре и да се возиш. Най-силно се натоварват вътрешната част на бедрата и прасците. Коремните мускули също, тъй като кръстът постоянно работи с движенията на коня. При езда 2-3 пъти седмично това е чудесна тренировка.

След няколко минути на коня вече бях любопитна колко урока са нужни, за да придобиеш увереност и да излезеш от категорията начинаещ. Борката вкара доза романтика в обяснението: “При всеки е индивидуално. Има хора, които си остават начинаещи завинаги. Ездата е като любовта. Като се качиш и ако те грабне изведнъж, напредъкът е много бърз. Но при някои развитието идва доста бавно – от страха, от лошата координация, от липсата на доверие към коня.”

В моя случай прогнозата е, че след около 5 езди на корда, ще мога да премина на свободна езда. Окуражително.

Има ли коне, които не стават за езда? “Според мен няма лоши коне, има лоши хора. Разбира се, има коне с по-буен нрав, които трудно се подчиняват. Ние ги разпознаваме по характерите. Особено при начинаещия ездач, може да предположим с една мисъл преди него какво може да се случи.”, Борката се проявява и като добър психолог. Личната си техника за възпитание на коне, определя като: “търпение и много време.”

Сигурно и вие като мен се чудите що за хора практикуват конна езда? Треньорът потвърди подозренията ми, че за ездата почти няма ограничения:
“Идват най-много деца. Те трябва да са поне на 9-10 години преди да започнат, защото преди това са малки и крехки. Не възприемат добре нещата, които им се казват, нямат добро равновесие. Имаме доста 8-10 годишни хлапета, които идват редовно и се справят страхотно. Те са бъдещето на конния спорт. Иначе жените са повече от мъжете. Няма максимална възраст. Имаме една дама на 72 години, която язди редовно. Качвали сме и жена, която доста често идваше, беше парализирана и от години това й е било мечта. Чувстваше се страхотно на коня и беше удоволствие да я наблюдаваме. По принцип ездата се използва като терапия срещу парализа, защото движенията на коня много наподобяват човешките. Казват също, че конят излъчва положителна енергия, която също има терапевтичен ефект.”

Оказа се, че едно падане може да причини голям стрес. “Имах клиентка, която се справяше доста добре, но изпитваше огромен страх като се качи на коня. Тя направи едно много елементарно падане. Нямаше й нищо, но след още една езда се отказа, въпреки че напредваше доста.”

Кратък речник на конната езда
Поводи
– държат се в ръцете. Те са помощно средство за управление на коня.
Транзела – намира се в устата на коня. Ездачът трябва да натиска равномерно с двата повода и да бъде в постоянен, мек контакт с коня.
Седло – поставя се върху гърба на животното. Предназначението му е тежестта на ездача да се разпределя равномерно върху гърба на коня.
Опас – минава от долната част на седлото като опасва корема на коня. Важно е да не се стяга рязко, защото там се намира диафрагмата и конят може да припадне.
Стремена – в тях се поставят краката.
Гамаши – слагат се като протектори на краката на коня, с цел предпазване от травми и наранявания на сухожилията, които са една от най-коварните точки на конете.
Камшик – помощно средство, когато треньорът провежда урок от земята. Когато камшикът е в долната част на манежа, това е команда за ходом. Когато се изпъне встрани, командата е конят да премине в тръс. А когато се повдигне нагоре, командата е за тръгване в галоп. Камшикът стресира единствено битите коне.

Ще отида ли на урок номер 2?…. Задължително!

Автор и снимки:  Мария Арангелова