Дзен обездка

Без да целите нищо…. просто яздете! – от Кейти Уотс

Всеки говори за това колко е важно да имаме цели. Но аз бих искала да обхванете с ума си идеята, че липсата на цели може да ви направи по-добри ездачи. Може да ви звучи странно. Дзен поразява много хора по този начин. Но изслушайте ме и помислете върху това.

Да вземем един типичен случай. Вие сте минали нивото на начинаещ. Получили сте нов кон, който е по-талантлив и способен на по-големи изяви. Вашият нов треньор ви поощрява да вложите всички усилия, за да постигнете дадена цел. Вие си поставяте за цел да постигнете Първо ниво до есента, или да скочите 3′ 6″, или да вземете розетка в първокласна изява. Заедно с вашия треньор старателно съставяте план как през следващите 4 месеца да достигнете своята цел. Защо може вашата цел да ви попречи с коня ви да дадете най-доброто от себе си? Целите са много полезен инструмент за постигането на израстване, но подобно на пословичния нож с две остриета, човек трябва да внимава как ги управлява, иначе те могат да го отведат до провал. Ето някои клопки, които могат да бъдат избегнати чрез приемане гледната точка на Дзен.

Ние се поддаваме твърде лесно на дуалистичен начин на мислене. Ако не сме достатъчно добри, значи сме лоши. Сега или никога. Правилно или неправилно. Ако 3′ 6″ е целта, тогава 3′ е неуспех. Ако се концентрирате върху това, което искате вашия кон да бъде в бъдеще, вие не виждате коня, който имате днес. Може да започнете да се фокусирате върху негативите – не достатъчно събран, не достатъчно напред, не достатъчно заоблен. Той не е достатъчно добър. Аз не съм достатъчно добър. Ние не сме готови още. Няма да успеем. Тогава забравяте да похвалите малките постижения, понеже те не са достатъчно добри. Започвате да тренирате и да се мъчите по-усилено. Вече не изпитвате удоволствие. Нито пък вашия кон. Той става по-зле, вместо по-добре, започва да се озлобява или да мята глава, или става труден за хващане. Ще ви помогне ли това да постигнете своята цел?

Вие трябва да яздите коня, който е под вас точно сега, в този момент. Днес той може би е неотстъпчив, или разсеян от вятъра, или просто е отегчен от все същите стари неща и има нужда да отиде на спокойна разходка. Ако имате програма с цели, към които да се придържате, вие може да не обърнете внимание на нещата, които се появяват от ден на ден. Ако давате зор на коня, когато той има нужда от повече време за загрявка, може да му навредите. Вие трябва да се справяте с днешните проблеми, не може да ги оставите настрана, понеже трябва да останете върху предварително установения план, за да срещнете целите си. И ако сте достатъчно неразумни да губите време за съставяне на тренировъчен график, ще установите, че той не действа. Този кон може да има нужда да остане на 3′ в продължение на много месеци, за да постигне увереност, докато някой друг може да е готов да продължи нагоре само след няколко седмици. Някои коне може да намират събирането за лесно, докато други се нуждаят от месеци на подходящо обучение, за да укрепят необходимите мускули. Някой кон може да има нужда от повече разнообразие, за да се предотврати възникването на раздразнителност. Безкрайните разлики в атлетическия потенциал между конете ще отвеят целият ви план. Вие само сте си дали повече възможности да не успеете, като се придържате към определен график.

Следователно, това е капанът на прекаленото старание. Усилието създава напрежение и в умовете, и в телата ни. Когато сме напрегнати, телата ни се сковават. Помощите ни стават неясни, а конете ни не могат да изпълнят каквото и да е, когато са натегнати. Трябва да престанем да се борим и да се отпуснем. Също така, когато се стараем прекалено силно, нашият ум се съсредоточава твърде тясно върху проблема и губим поглед над общата картина. Ако работим върху това, да речем, да направим нашия кон по-събран за изявата следващия месец, можем да се изкушим да опитаме някой бърз способ и да се съгласим просто да изглежда заоблен. Фокусираме се върху това къде е носа на коня и ръцете ни стават твърди и прекалено заети, и дори ако успеем да поставим носа на нашия кон на правилното място, конят може да е напрегнат и блокиран, губейки ангажираността си отзад. И накрая ще свършите с поставяне на главата, вместо със събиране. И дори ако това положение на главата ви изведе до шоуто следващия месец, то ще подобри ли обучението на коня ви в дългосрочен аспект? Или в другия случай – може да направите този скок от 3′ 6″, но конят ви се втурва, „пробива” гърба и той започва да го боли. Това ще ви помогне ли да стигнете до целта?

Какво ще стане, ако отнемете напрежението от постигането на поставена цел на определена дата? Правете това, което е нужно, и когато има нужда се направи. Вместо да мислите „Трябва да можем да скочим 3′ 6″ до следващия месец”, вие може да се съсредоточите върху момента ТУК и СЕГА, върху именно ТОЗИ скок. Обръщайте внимание на всяка подробност, така както се появява. Когато се приближаваме към препятствието, поддържаме ритъма постоянен през цялото време до скока. Концентрираме се върху позицията си. Стискаме ли се твърде здраво с коленете? Отиваме с коня над препятствието. Отдаваме с ръце, за да му оставим пространство да скочи. Поддържаме същия ритъм след скока. Той използва ли гърба си както трябва? Докосна ли най-горният бариер с краката си? Кое беше добре в скока? Беше ли този скок по-добър от онзи от преди минута? Наградихме ли коня си за по-доброто му постижение? Ако пък не се е получило – какво се случи и как мога да направя следващия скок по-добър? Има безброй много елементи, на които също би трябвало да обръщаме внимание при всеки отделен скок. При това положение, как би могло да остане някакво място в съзнанието ни за това какво трябва да направим следващия месец?

В обездката особено, доброто физическо състояние на коня е съществена част, за да може той да изпълнява движенията правилно. За събран тръс конят трябва да използва мускулите на гърба и задницата си по начин, който досега не се е изисквал от него. Ние трябва да се фокусираме върху всяка стъпка, така че и най-малкото подобрение в следващите три крачки да може да бъде признато, оценено и възнаградено. Ако конят ви може да прави само 3 стъпки на по-събран тръс в ъгъла, вие трябва да го оцените и наградите така, сякаш току-що е спечелил Олимпийските игри. Но ако се фокусирате върху Олимпиадата в този момент, може да се отчаете, защото тези 3 крачки са толкова далеч от вашата цел да можете да правите равномерен по-събран тръс през цялото време на изпитанието. Като бъдете тук и сега, можете да бъдете победител точно в този момент. Тези три крачки на видимо подобрен тръс са ваша победа. Вие и вашия кон сте постигнали успех. Можете да се отпуснете и да спрете да се напрягате, защото знаете, че тази задача е по възможностите ви. Когато се концентрирате върху правилното изпълнение, вместо върху всички неща, които правите неправилно, вашето тяло и съзнание спират да се борят. Всичко става по-лесно. Успехът ще помогне и на двама ви с вашия кон да се отпуснете и да се наслаждавате на работата. Следващият път когато опитате, може да получите пет стъпки. На следващия ден, може да получите осем стъпки. Това е пътят към успеха. Крачка по крачка.

Но ако утре не успеете да получите добри стъпки, тогава също трябва да сте точно там. Връщането назад при развитието ви е неизбежно по едно или друго време. Вместо да се поддавате на емоции или его в ситуацията, вие трябва да изяздите тези стъпки и да ги усетите напълно, да откриете защо се случва това ново нещо. Като оставаме спокойни и рационални, ние можем да виждаме по-ясно. Конят ви има ли болки от вчерашната работа? Един ден на разтягане на мускулите, които сте контрахирали вчера (въпреки че може да изглежда като връщане назад), ще помогне на коня ви да се събере повече на следващия ден. Или пък, ако той има нужда да потича на галоп за малко психическа отмора, тогава това е нещото, което трябва да направите. Може би вашият кон ви казва, че някой аспект от новата задача му е неясен. Чрез връщане към началото и разделяйки всичко на малки стъпки, вие ще откриете малките аспекти, които ви задържат от напредване. Като се заловите с това на ранен етап, то може да ви спести много време в дългосрочен план, чрез поправяне на нещо преди да е станало твърдо установено. Правилното обучение от самото начало винаги е много по-бързо от това конят да се тренира неправилно, и после да се преобучава след като нещо вече е станало навик. Съсредоточаването върху коня, който е под вас, вместо върху коня който искате следващото лято, ще ви помогне да видите тези малки грешки преди да са станали привични.

Целите би трябвало да се виждат в обща насока. За да стигнете дотам, вие не винаги следвате прав път. Понякога обикаляте около някое препятствие преди да откриете най-добрия начин да го преминете. Чрез изучаване на препятствието, вие ще бъдете по-добре подготвени да се справите с друго, което е подобно. Така като отделяте неотлонно внимание на вашите проблеми – сега, тук, днес, вместо да се разстройвате от тях или да ги игнорирате, вие ще ускорите своя напредък към вашата цел.
Ще има дни, в които вашите цели ще изглеждат недостижими. Просто твърде далеч, за да бъдат виждани ясно. В такива дни може би трябва да си спомните първоначалните причини, поради които сте искали да яздите. Настоящата ви цел вероятно не е била част от тези причини. Тогава навярно сте търсели общуването с коня или свободата и енергията, които изпитвате при езда. Или спокойствието на бавната разходка по провинциален път, наслаждавайки се на природата. Каквато и да е причината, спомнете си я отново и започнете да изпитвате удоволствие да правите точно това. Просто да се радваме на нашите коне често поставя целите ни в една различна перспектива. Може би ще успеете да разберете, че целта сама по себе си може да не е толкова важна, колкото това, което преживявате по пътя към нея. Ако си поставите за цел да направите днешната езда толкова добра, колкото може да бъде именно днес и точно с този кон, всяка езда ще бъде успех. И вие, и вашия кон, ще разцъфнете с гордост и постижения, а целта ви ще бъде по-близо.

„Не се страхувай да израстваш бавно; бой се само от застоя.” (китайска поговорка)

Превод: Д. Христова