Тодоровден в Бургас 2011

Тодоровден в Бургас 2011

Тази година Тодоровден се състоя на 12-ти март 2011г. в първата събота от началото на Великия пост.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните – да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.
Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.
Празника още е известен като Конския Великден. Преди изгрев жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Всяка домакина раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Бургас вече може да се похвали с 3 клуба по конен спорт – „Хан Крум Бургас“ на Цурка в Морската Градина, „Кубар“ в Меден рудник и “Стейбълс Папазян” във Винарско.
Но тук ще обърна внимание на конната база на Цурка. Организаторите на събитието бяха общинска фирма “Обреден комплекс” ЕООД и Клуб по конен спорт “Хан Крум”.

.
.

Кметът на Община Бургас – Димитър Николов беше един от почитните гости на празника. След тържественото откриване в 10:00 часа, всички се отправиха към плажа. Имаше много хора- знаещи, незнаещи за празника, случайни минувачи, приятели… Най-големият интерес беше от страна на малките дечица, които след празника имаха възможност да се повозят на пони или кон по избор.

Придържахме се към народните обичаи и започнахме празника с традиционната кушия. Нямаме хиподрум, но за това пък имаме плаж и трасето за надбягването беше плажната ивица от Моста до неохраняемия плаж „Адам и Ева“. Всички тръпнеха в очакване на предстоящата гонка. За съжаление се включиха само 3 коня, но за това пък имаше много, които се включиха в скачането. В надбягването победи Светослав Стоянов с кон Джани.

Около обяд започна и втората част от празника- скачането. Хората все идваха и идваха, любопитни да видят какво става.

Скачането започна с Х-паркур, казано иначе- за най-малките ездачи, или по-точно ездачки. Победителка стана Гергана Стоева с кобила Роксана, на второ място- Сияна Базотева с кон Дортмунд и трето-Владимира Желева с кон Тревис. Младите ездачки бяха наградени лично от кмета на града.

В надпреварата до 80см, пръв стана Христо Христов с кон Сот, следван от Гергана Стоева с Роксана и Светослав Стоянов с Нерон. Призьорите бяха наградени от зам.кмета Красимир Стойчев.

В най-високия паркур- 115-120см беше най-оспорваната надпревара. Пръв стана Светослав Стоянов с Финес, втори- Пламен Радославов с Никита и на трето място отново Светльо с Роксана.

Празникът беше закрит с почитно връчване на купата „Хан Крум- Бургас“, спечелена от Гергана Стоева за най-добро представяне на състезанието.

Както се казва- на печелившите честито, останалите- другия път! Получи се един хубав празник с приятна атмосфера, много хора, много коне, български хорА, безплатни кебапчета, кюфтета и други такива интересни работи!

Още снимки от събитието може да видите тук

Автор: Надежда Димитрова
Фотографи: Айдън Мустафов, Милен Острев, Наско Арт, Милена Славова, Диан Зайков