Близнаци при конете

Близнаци при конете

При конете се срещат рядко кобили с две кончета, но все пак ги има. Еднояйчните близнаци са идентични и произлизат от една и съща яйцеклетка, докато двуяйчните близнаци се раждат от две различни яйцеклетки. Последните се срещат по-често при конете. Въпреки, че кобилите биха могли да имат близнаци, многоплодната бременност при тях е рядка и нежелана.

Проблемът с близнаците при конете, независимо дали са еднояйчни или двуяйчни, е, че кобилите не са в състояние да поддържат повече от един фетус. Тялото на кобилата е създадено така, че да износи само едно жребче, и стресът при бременността с близнаци често е по-голям, отколкото кобилата би могла да понесе.

Когато кобилата е бременна, плацентата покрива цялата повърхност на матката. Това е изключително важно, тъй като кончето се нуждае от голямо количество хранителни вещества, за да се развива. Когато кобилата е бременна с близнаци, двете плаценти трябва да си поделят повърхността на матката. Поради това нито едно от жребчетата не получава достатъчно хранителни вещества, за да се развива правилно.

Понякога единият ембрион умира в ранен етап на бременността, позволявайки на другия да расте и вероятно, да се развие напълно. Често мъртвият ембрион се мумифицира и се ражда заедно с живото конче. За съжаление не всички живородени кончета оцеляват, въпреки смъртта на техния близнак.

Много често и двата ембриона умират преди термина и кобилата абортира. Това често се случва в доста късен етап на бременността и носи неприятна изненада за собственика. В други случаи се получава по-рано и собственикът не разбира за загубата на плода, докато не наближи време за раждане и кончето не се появи.

В много редки случаи и двете кончета могат да бъдат износени до термина. За съжаление, процентът на тези, които оцеляват, е много малък. Често едното жребче е недоразвито и умира скоро след раждането. В други случаи, майката може да се откаже от едното конче и да се грижи само за другото. Отхвърленото конче трябва да бъде отгледано на ръка или ще умре.

Често живите кончета не оцеляват въпреки добрите грижи на стопаните. Имунната им система може да бъде слаба или могат да имат проблеми с развитието. Въпреки, че вероятно очаквате по-едрото конче да е по-силно, това не винаги е така и двете жребчета са изложени на еднакъв риск.

Друг проблем, който трябва да имате предвид е, че майката може да бъде засегната сериозно от износването на мъртво конче до термина, както и по време на самото раждане. Матката може да бъде увредена и кобилата да не може да бъде заплождана занапред, а допълнителните крайници на още едно конче по време на раждането, представляват истинска опасност, увеличавайки риска от нараняване или неправилна позиция.

Най-доброто решение е да предотвратите двуплодната бременност. След заплождане, е добре кобилата да бъде изследвана чрез ултразвук преди да достигне 30-тия ден от бременността. Ултразвукът ще покаже дали кончетата са две или е едно. Ако има две кончета, ветеринарят може да унищожи единия ембрион, за да даде шанс на другия да оцелее.

Ръчното редуциране на многоплодната бременност при конете представлява физическо разрушаване на единия ембрион в ранна бременност. Методът има висока степен на успеваемост при двуяйчна бременност, като дава на едното конче добри шансове за оцеляване.

Проблемът на ръчният метод е, че трябва да бъде приложен своевременно. След като ембрионът се закрепи към стената на матката, шансовете за успешен аборт намаляват значително.

Понякога може да се намали храната на кобилата, като по този начин тялото й приема, че тя гладува и абортира единия от ембрионите.

Решението за това как да се процедира при многоплодна бременност, зависи от индивидуалната ситуация. Някои собственици на коне не са склонни да прекратят изцяло бременността, защото са похарчили пари за заплождане и не искат да прахосат инвестицията си. Други са радват, че биха могли да прекъснат бременността и да заплодят кобилата отново, тъй като би имала по-голям шанс за успешно раждане.

Интересен е фактът, че 80% и дори повече от двуплодните бременности при кобилите, се коригират без каквато и да е външна намеса. За съжаление, не можете да разчитате на това. Ако след 30-тия ден кобилата ви продължава да е бременна с близнаци, се налага да бъде направен аборт. Това може да бъде извършено чрез инжектиране на прогестерон, който води до изхвърляне на плода и разпасване на кобилата. Ползата от абортирането на многоплодната бременност е, че обикновено след това кобилата може да бъде заплодена отново през същия сезон. Ако се изчака над 30 дни, кобилата няма да може да се разпаше отново, което прави невъзможно повторното заплождане по време на същия размножителен период.

Близнаците никога не си струват риска. Отговорните стопани трябва да осигурят изследване на кобилите с ултразвук, за да избегнат многоплодната бременност. Въпреки това, е възможно многоплодната бременност да не бъде забелязана, независимо от внимателното изследване. Ако това се случи, всичко, което можете а направите, е да се грижите за кобилата и всяко живо конче и да се надявате на най-доброто. В много редки случаи едното или двете жребчета оцеляват и стават продуктивни коне.

Източник: www.kоnеtе.bg
Превод: д-р Веселина Стойчева