Често срещани заболявания при конете – съветите на д-р. Миладинов

Съветите на д-р.Стойчо Миладинов – често срещани заболявания при конете

В няколко последователни статии ще бъде направен опит за представяне на най-често срещаните заболявания при коне използвани за любителска езда и за състезание. Преди да преминем към конкретните заболявания ще бъде разяснено как изглежда здравия кон. Всеки кон в нормално физиологично състояние притежава блестящ поглед , гладка и лъскава кожа, подвижност на ушите. При поява на някакъв тип заболяване се проявяват следните промени: унилост, липса на апетит, треперене на мускулите, замъгляване на погледа и повишаване на телесната температура. Преди представянето на самите най-често срещани заболявания ще представим най- използваните медикаменти.
За борба със заразните заболявания се използват антибиотици. Тези лекарства имат свойството да убиват болестотворните микроорганизми. Те биват: антибиотици с широк и тесен спектър на действие. За ползотворно лечение е много важно да бъде избран правилният антибиотик, което се постига с направата на антибиотикограма. Безразборното използване на антибиотици довежда до резистентност на микроорганизмите. При липса на ефективност на един вид антибиотик може да бъде подменен с друг.
Втора група медикаменти използвани при конете са кортикостероидните препарати. Те имат противовъзпалително действие. Те не действат директно против болката, а ограничават възпалителната реакция на организма. Прилагат се в комбинация с антибиотици , защото самостоятелното им прилагане води до снижаване на имунитета.
Трета група използвани медикаменти са нестероидните противовъзпалителни средства. Характерното при тях е ,че притежават болкоуспокояващо, противовъзпалително и противотемпературно действие. Много са популярни при лечение на спортните коне, но трябва да се прилагат с внимание тъй като имат странични ефекти върху храносмилателната система.
След тези въвеждащи пояснения в следващите статии ще бъдат представени самите най-често срещани заболявания при конете.

РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОНЕТЕ
Едни от най-често срещаните заболявания при конете са страданията на дихателната система /респираторни заболявания/. Предотвратяване на респираторните заболявания се извършва като се избягват инфекциите и се осигурява чист въздух на конете. Обикновено болестите на дихателната система се пренасят по въздушен път. Аерогенното заразяване става чрез капчици отделящи се при кихане и кашляне от болните животни. За предизвикване на заболяване не е задължително да има контакт между болни и здрави коне. Причинителите могат да бъдат разнасяни на стотици метри от вятъра. В тази връзка задължително мероприятие за предпазване от този тип инфекции е ваксинирането на конете. Ефекта от ваксинирането се повлиява от извършването по правилна схема. В България се извършват ваксинации против грип и ринопневмонит два пъти годишно през интервал от 6 месеца. На интервенция подлежат всички кончета навършили 6 месечна възраст. За да бъде висока ефективността от тези профилактични мероприятия трябва да бъде регламентирано придвижването и събирането на много коне на едно място. /състезания, изложби, ауксиони/.

ТРАНСПОРТИРАНЕ НА КОНЕТЕ
Следващият много важен момент осигуряващ добро здравословно състояние на спортните коне е правилния начин на транспортиране. Голяма част от конете изпитват затруднения при качване на специализираните превози. Това затруднение може да бъде предотвратено по следния начин : приучаване към превоз в много ранна възраст. Много подходящ момент в този аспект е поставянето на подобни на каравани макети в пасбищата където се отглеждат младите животни. Вътре в тях се поставя концентриран фураж , и младите животни по много спокоен начин се приучават да влизат и излизат от подобните на каравани съоръжения, което в по късен период намалява затрудненията при транспортирането на конете.Задължително условие при транспортирането е превозното средство да бъде застлано с най подходящ материал / опилки, дървени стърготини / понеже много добре попиват урината и могат много лесно да бъдат почиствани. При транспорта е задължително поенето с вода на всеки 3-4 часа. При много горещо време и загуба на много течности е наложително предоставянето на електролити. При много дълго пътуване и при рязка промяна на времето е възможно и прилагането на антибиотични средства.

ВИРУСЕН АРТЕРИТ
Едно от разпространените заболявания при конете е Вирусния артериит. Заболяването представлява силно заразно вирусно заболяване в целия свят. Заболеваеваемостта е висока , но смъртността е ниска. Проявените признаци са следните : повишаване на температурата , понижаване на апетита, отоци на крайниците и гръдната стена и възпаление на конюнктивите. При бременни кобили могат да се проявят и аборти. Жребци преболедували от вирусен артерит дълго време могат да останат заразаносители. Инфекцията се придава по въздушно капков път, както и при полови контакти с жребец инфектиран с вирусен артерит. Лечението е симптоматично. Профилактиката се осъществява по следния начин: изследване на всички жребци и кобили използвани за разплод и ваксинирани с ваксина с названието ARTEVAC. Тези мероприятия довеждат до понижаване риска от горе споменатото заболяване.

РИНОПНЕВМОНИТ
В тази статия ще ви запознаем с много често срещано заболяване при конете. Става въпрос за ринопневмонит. Болестта се причинява от херпес вирус тип 1 и 4. инкубационният период е до 14 дни. Първите признаци на заболяването са повишаване на температурата , угнетеност , липса на апетит и серозни изтечения от носа. При бременните кобили се проявяват аборти поради умиране на плода. В някои случаи се раждат нежизненоспособни кончета. В някои случаи се проявява нервни признаци и куцота. Заболяването се предава по въздушно-капков път.специфично лечение не съществува. Използва се симптоматично лечевие. Като профилактично средство се използват различни ваксини комбинирани против грип и ринопневмонит.

МИТ
В тази статия ще ви представим едно заболяване , което засяга освен спортните коне така и коне отглеждани в репродуктивни конеферми. Става въпрос за инфекциозното заболяване мит. Този тип страдание е характерно за конете в млада възраст. Веднъж преболедувалите коне придобиват доживотен имунитет. Причинителят на мита е нормален обитател на носоглътката. При подходящи условия неговата патогенност се увеличава и предизвиква горепосоченото страдание. Първите признаци са следните: повишаване на температурата, кашлица и котарално-гнойни изтечения от носа. Възпаляват се подчелюстните лимфни възли. В някои случаи се засягат задглътачните и околоушни лимфни възли. Понякога се наблюдава абсцедиране на засегнатите лимфни възли. Лечението е симптоматично. Осигурява се високо витаминна храна и се изолират болните животни. В някои държави се използва и специфична ваксина.

ЛАМИНИТ
Заболяване довеждащо до временна или постоянна невъзможност за извършване на спортна дейност е ламинита. Страданието представлява възпаление на меките тъкани /ламели/ намиращи се между копитото и копитната кост. Проявява се в две форми- остра и хронична. При острата форма се проявяна високостепенна куцота и затруднения в движенията. По често са засегнати предните крайници. Общата телест.на температура и температурата на копитата е повишена. Общото състояние на животното е влошено. При хроничната форма се наблюдават временни обострения проявяващи се с куцота. Причините са разнообразни : алергични , хранителни аномалии, механични и злоупотреба с медикаменти. Мерките които трябва да се предприемат са следните : коригиране на храненето, използване на нспв/нестериоидни препарати/, охлаждаве на копитата особенно в първите няколко дни. За подобряване на кръвоснабдяването на копитото се прилагат ацетопрамазин и аспирин. Конете се разковават и се поставят на дълбока постеля. Прогнозата зависи от степента на поражение на копитната кост. / степен на ротация/. При благоприятен изход се изисква ортопедично подковаване.

Източник: www.ksk-bg.com