Конна база Ген. Крум Лекарски

Конна база „Ген. Крум Лекарски” – Божурище

Конна база „Ген. Крум Лекарски” разполага като спортни съоръжения с три външни текстилни плаца с размери: 20\60м;80\40м;70\30м , закрит манеж-60\20м и тревен плац-90\70м. За да се чувстват конете по-добре и да възстановяват по-бързо, в конюшнята се намира солариумът за коне с IRи UV лъчи. За улеснение на ездачите е изградена въртележка за осем коня, в която конете се раздвижват преди или след езда, възстановяват се по-бързо след травми, поддържат се в по-добра кондиция. За конете, които се нуждаят от почивка и подрастващите кончета са подсигурени падоци. Грижата за по-доброто състояние на конете, настанени в конната база се разпростира и в приготвянето на хранителното им меню чрез машина за мачкане на зърнения фураж.

Друга цел на екипа е провеждането на серия от национални и международни състезания в дисциплините: прескачане на препятствия, обездка и издръжливост. Като търсения резултат е развитие на съответните дисциплини, повишаване качеството на организирането на състезания и популяризиране на конния спорт в България. През изминалите две години конната база е домакин на най-престижното състезание в календара на Българска федерация конен спорт – Кръг от Световна купа по прескачане на препятствия.

Амбициите на центъра за езда в Божурище се простират и в сферата на обучението и усъвършенстването на ездачи, треньори, съдии, дизайнери на паркури. Чрез организиране на семинари и курсове в различните направления от водещи международни преподаватели и български специалисти. В динамичния свят на конния спорт обновяването на знанията и уменията е задължително условие, за да се върви напред.
.

Политика на екипа е и популяризиране на конния спорт сред израстващото поколение чрез създадения Пони клуб за деца, участие в програмите на Министерство на младежта и спорта и на Министерство на образованието и науката. В тази насока имаме пълната подкрепа на община Божурище.

Конна база „Ген. Крум Лекарски”