Факти за конете

37982_lФакти за конете

Конят е бил верен спътник на човека много години и му е служил като помощник в селско-стопанската работа, като транспортно средство за преминаване на големи разстояния…Днес силата, подвижността, грациозността и бързината на коня са довели до голяма степен в използването му за спорт или лично удоволствие.
Има открити рисунки на коне датиращи 3000 години преди Новата Ера. Съществува и “книга”, в която е описано работата извършвана от конете и техните ездачи, а именно преследването на щрауси.Рисунки по стените на пещера, обитавана от хора през Бронзовата ера изобразяват коне теглещи колесници. Най-ранната информация, че конете са били използвани като ездитни животни е била открита на гроб в Египет, датиращ от 1600 години пр.н.е.
Първия писмен документ за коня е бил създаден през 1400 години преди н.е. и зясягал обучението на коне в колесница; и близо 360 години преди н.е. Ксенофон написал “Изкуството на ездата”, което съответства и на днешната практика за езда, грижа и физиология на коня.
През IV век конете започнали да се яздят със седло и стремена, като това азиатско изобретение се разпространило широко след времето на Чарлмейн и позволило напредък в развитието на бронираните рицари.
Конете и понитата са стадни животни и са привикнали да живеят и оцеляват като част от група,в която се чувстват сигурни в компания на други коне и позната околна среда.Те са плахи по природа и при уплах техния инстинкт ги кара да бягат от опастността.
Конските сетива са много изострени, например слуха и обонянието допринасят за предстояща опастност още от далече.
Конят е много чувствително животно и е способен да усети чувствата на някой близък – като страх, доверие, гняв…
994464666_4472bf75da_bДомашния кон е класифициран по следния начин:

-Царство: Животни
-Тип: Хордови
-Клас: Бозайници
-Разред: Нечифтокопитни
-Семейство: Equidae
-Род: Коне
-Вид: Кон (Equus caballus)
.
.
.

Нечифтокопитни значи “еднопръстни” и носорозите, както и тапирите принадлежат на този разред като конете.
Семейство Equidae се състои от коне, магарета и зебри.Видовете от това семейство имат грива, 40-42 зъба и черепи с дълги носни кости като характерни белези.Всички са тревопасни.

Автор: Даниела Каракашева