Колики при конете

Колики при конете

Под колики се разбират онези болести на стомаха и червата, които се характеризират и се проявяват с различна по-степен болка.

Така наречените истински колики , за разлика от лъжливите,които се проявяват също със силни болки но те са симптом на заболявания в други органи (бъбраци ,черен дроб ,перитонеум )

Според приетата класификация различаваме три групи

 • с пълна проходимост на стомаха и червата катарално-сазматична колика и лека форма на тромбоемболична форма
 • с частична проходимост или времена непроходимост –стомашно разширение, обстипация, стенозата на червата и газова колика.
 • частична проходимост ( илеус)-обтурация, преплитането, превъртането, инвагинация, странгулация, инкарцерация и тромбоемболия ( в тежка форма ) на червата.

Обстипацията на червата при коня (obstipactio intestinorum)
В следствие от застояване на чревното съдържание при което се задръстват и разширяват червата.Обстипацията на тънките черва се нарича химостаза, а на дебелите копростаза.
Обстипацията е най-честата причина за колика при коня.

Етиология:

най-честата причина за обстипацията се явява грубият и сух , трудно смилаем фураж и на първо място слама. Коне хранени през зимата изключително със слама развиват редовно обстипация на дебелите черва. Причината също може да бъде и заталачено сено, царевичакат, плявата, пресният зърнен фураж. Не рядко цикатриксите на илиума са причина за обстипация.
Предразполагащо влияние оказват неправилно изтритите зъби, напредналата възраст, изморителна работа, задушно или студено и влажно време.
Вторично се наблюдава при тумори в ректума или ануса, перипроктални абсцеси, парализа на сфинктерите и опашката: гастрофилни ларви в ректума, частично скъсване на ректалната стена…

Патогенеза:

Изброените причини по-горе предизвикват забавено предвижване на фекалните маси а по-късно и застояването им. Посточното преиждане на нови фекални маси довежда до разширяване и задръстване на червото. Важна роля играят спастичните контракции на червната стена в известни участаци на червотто или сфинктера, в следствие на което просветът на червата се стеснява и става трудно проходимо за грубите и сухи фекални маси. Съкращенията на чревната стена се чвяват пред и след обстипираните маси,което се вижда от конусовидната форма на копростазата. Тези спастични сивания са компенсаторна реякция за да се преодолее стесняването на чревния просвет и да се предвижи фекалната маса към ануса. По-сухото съдържание се придвижва по-трудно през стеснените очастаци от колкото течното което обеснява по-рядката обстипация на тънките черва спрямо дебелите. При съкращенията се притискат нервни влакна и животното изпитва болка.
Задържаните пред стеснението фекални маси се разлагат, образуват се газове, които издуват червата. Това става най-вече когато е обстипиран илеумат и колон III защото техният просвет е малък и почти напълно се затваря от стагнираните фекални маси. Фекалните маси които обстипират червата притискаики чревната стена нарушават кръвообращението, което довежда или би могло да доведе до възпаление, некроза и тяхното скъсване.

Признаци:
Количният пристъп при обстипация на дебелите черва (колум цекум и колон III ) е слаб и прекъснат от дълги паузи. Наблюдава се само удряне със предните крака в земята (копаене), гледане на корема , стоика на уриниращ кон, предпазливо лягане на земята, когато животните останат да лежат изпъват караиниците от време на време на време оглеждат корема си. Количният пристъп е прекъснат от дълги няколко часа безболезнени паузи, които в по-късния период стават по-къси.
Общото състочние нее променено значително дълго след започване на коликата. Температурата е нормална, конюнктивите на са променени, пулсът е ускорен (нормална реакция при болка). Дефекацията е забавена или спряла и само при обстипация на цекума тя може да бъде запазена, като понякога дори мже да се отделят размекнати изпражнения.При обстипация на колон III фекалиите са слепнати фекални топки. Перисталтиката на червата при копростазите е забавена.При перкусия се наблюдава продълговата тъпота от ляво в долната част на корема или обстипация на левия колон.При обстипация на цекума се наблюдава изместване на перкусионата границата на пред. Белодробната перкусиона граница е изместена напред ако е задръстено напречното положение на колона.
Общото състояние се влошава, ако при копростазите настъпят усложнения-възпаление или скъсване на червата или перитонит. Температурата се повишава сърдечната деиност се влошава, конюнктивата е мръсно зачервена.
При пясъчната колика се установява пясък в изпражненията.Конете слабечт въпреки че апетита им е запазен, в урината и в кръвта се установява увеличаване ан индикана (над75-148 мг % в урината и над 0.63-1.32мг % в кръвта)
Ректално при обстипация на големия колон най-лесно се установява лявото му долно положение, което се палпира като франзело подобно сбито тяло, заело почти цялата полвина на коремната кухина. От левия горен колон тои се различва по двете си свободни тении и многото plicae и haustrae, по по-големият си диаметър (20см в горната и 10 в долната си част) и по това че лежи над него или в старани наляво или дясно, или под него.
Цекумът се установява като валчесто тяло в предната горна част на коремната кухина в десния хълбок. Трудно се напипва евентуално с пръстите на раката или при по-силна обстипация с поголяма площ на ръката.
Колон III се познава по тенията си и по оформената на топки фекални маса в него. Около 10см отдалечена от гръбначния стълб пред предния краи на левия бъбрек се напипва началната част на колон III респ. колон II като саламо подобно, стегнато , дебело колкото раката гладко тяло.
При копростази по раката ни остават полепнали парцалчета от сивожълтеникава слуз – знак на раката –
Според тонуса на чревната стена в обстипирания участък обстипациите биват спастични и хипотонични. При спастичните стената на червото се напипва стегната а при вторите-отпусната и по палпираното черво остават пръстови отпечатаци. Спастичните колични пристапи са по силни от хипотоничните обстипации.
Скъсването на чрвата засяга най- често ректума при пълни роптури ръката ни попада в коремната кухина кадето се опипва гладката повърхност на другите черва, при частична роптура се напипва цепнатина или ранежите ръбове наличие на кървави фекални маси. По ръката ни остава кръв която при пресни разкъсвания е светло червена а при стари тъмно до кафяво червена.
Мезентериален емфизем се наблюдава при не пълни руптури в началната част на дебелите черва, като под ръката се осеща леко пращене. Това са газове, които са проникнали през разкъсаното място под серозата на червата.
Обстипация на тънките черва. Най-често обстипира илиума. Количният пристъп е силен и непрекъснат.Животното заема поза на уриниращ кон и оглежда дясната си страна на корема.
Общото състояние се характеризира с учестен пулс, дишане и подуване на корема, което се проявява 7-8ч след започването на коликата или на другия ден. Вторично се разширява стомаха.
Ректално: обстипираният илиум се напипва като гладко саламо подобно тяло което премионава отляво и отдолу назад, нагоре и надясно, тои е подвижен само с предният си краи.Обстипацията на доаденума йеюнома няма практическо значение. Скъсването на червата може да се дължи на собствените контракции на чревната стена, но много по често се явеява като неумело ректално изследване или други ректални маниполации.

Прогноза:

При обстипация на колуна обикновено е благоприятна а на илиума –съмнителна. При усложнения е неблагоприятна или лоша при всички обстипации. Като усложнения се наблюдават възпаления на червата, перитонит, некроза и скъсване на чревната стена. Температурата се повишава и сърдечната деиност се влошава.

Лечение:

Предварително се зимат мерки за размекване на збитото чревно съдържание-сонда 20-30 лт. вода в която е разтворен натриев или магнезиев сулфат150-250г. Дълбоки клизми с 30-40лт.вода за подобър ефект предварително епидурална анастезия което спомага за по-продължителен престои на водата и по добър ефект на размекване на збитите маси.След което за по лесното им евакуиране се прилагат подкожно инжектиране на 5-6г. лентин; или 0.025г ареколин с 0.15г. пилокарпин.
Очистителния ефект на Mg и Na сулфат се засилва чрез прибавяне на 12-15г. Extr.Aloe.
При спастични обстипации медикаментозното лекуване се започва с подкожно инжектиране на 0.02-0.03г. атропинов сулфат.
Най-трудно се лекува обстипация на цекума но сравнително добри резултати се получават с 2-3лт. течен парафин или с 2-3 кг бирена мая, дадени с носно-хранопроводна сонда.
При химостазите е показано даването на 300-500г. рициново масло със сонда.

Дискутирането с ветеринара всички причини и грешки в отглеждането, които могат да доведат до колики ще е от полза.Също така е добре да се прегледа начина на отглеждане на конете, което влияе положително и намаля риска от колики. Следващия списък на стратегия за отглеждане трябва да помогне на собствениците на коне да преразгледат сегашното си управление и да намалят риска от колики:

 • Прилагане на ефективен план за вътрешно обезпаразитяване.Това включва определяне на дозата медикамент, от ветеринарения лекар, който ще помогне за изчистване на коня от глисти и който е в наличност в даденото населено място.И периода през, който трябва да се дава.
 • Съставете диета на коня, която да е колкото се може по-близка до естествената му храна в природата.
 • Диетата трябва да е добре балансирана.
 • Взимайте пример от това, с какво се хранят конете в природата.
 • Ако се наложи да се смени вида на храната, с която коня се е хранил до момента, то не трябва да има рязка граница, а да става постепенно.
 • Хранете само със сено, което има високо качество и с висококачествени концентрирани фуражи.
 • Предоставете постоянен достъп до чиста и прясна вода като тя не трябва да бъде нито много студена, нито много топла.
 • Намалете стреса за коня като елиминирате всякакви промени в конюшнята и това да бъде мястото за почивка на животното.
 • Поддържайте здравето на зъбите на коня, като се консултирате с ветеринаря дори и при най-малкия проблем.
 • Извеждайте коня само ако мястото, което ще преминавате е чисто и обезопасено от опасни предмети.
 • Обръщайте внимание на поведението на коня си и го наблюдавайте, така че заболяванията да могат да бъдат открити на време и лекувани.

Честотата на коликите при конете е много висока. Пресметнато е, че всяка година 10-11 процента от конете имат колики. Това е потресаващо число, като се има напредвид колко много коне умират от това всяка година. За ветеринарите, коликите са честа причина за спешни телефонни повиквания и обезпокоени собственици. Въпреки, че са били направени големи стъпки във втеринарната медицина и хирургия, в лекуването на конете, през изминалите 25 години и умението да се лекуват много от количните състояния се е подобрило драстично, не е намерен отговор или лек да не се появят никога повече тези проблеми.

Д.Георгиев и Д. Каракашева