Принципи за обучение и позитивно отношение към коня – част 2

Казвайте по-често „Благодаря”

Ако сте гледали документалния филм за водата, за това че тя има памет, сигурно се сещате, че една от думите, която прави хармонична структурата на водата е „Благодаря”. И след като и ние и животните сме изградени 80% от вода, логично е да обясним защо ставаме по-хармонични и благосклонни когато ни благодарят. Наградите, поощренията, липсата на натиск и дискомфорт са начините да благодарим на коня си. Всеки път когато награждаваме, ние казваме благодаря и подкрепяме неговия правилен отговор. Именно наградата кара коня да отговаря на вашите задачи. И запомнете, ако искате нещо ново или сериозно и голямо, трябва да приготвите и подобаваща голяма награда. При научаване на всяко нещо, трябва да постъпваме правилно и стъпка по стъпка да стигнем до исканото, като не забравяме да поощряваме всеки опит. И награждавайте веднага, конете не помнят „след известно време” няма да му стане ясно защо му давате награда или му се карате. Действайте веднага! Ако искате конят ви да премине от ходом в тръс и после да спре- това са си три действия, конят ви ще очаква три награди. Естествено това се отнася за началото на обучението или на вашето общуване с коня. Когато след това конят прави с лекота исканите от него алюри, наградата му ще дойде с почивката след работа.

Аз благодаря на конете си и поради друга причина, просто незабравям да се удивлявам как 500 кг животно се опитва да прави всичко по силите си, за да ми угоди.

А също съм благодарна, че имам възможността конете да са част от живота ми, от деня ми!

Кажете нещо, моля!

Конете не обичат изненадите, така че планирайте действията си и особенно командите си- предварително! Добре е да дадете на коня си сигнал или дори малък знак, че нещо ще се промени или че сте замислили нещо. Привлечете вниманието му. Ако конят пасе или спи, направете така, че да го заинтрегувате с вашата молба, без да го стряскате.

Говорете на конете,в това няма нищо лудо, глупаво или странно. Конете разбират вашата интонация и много добре се ориентират за вашето настроение. Запомнят добре гласовете. Потренирайте различни гласови команди от земя, преди да се качите на коня, за да се уверите, че той разбира какво му говорите. Командите даваме с висок, ясен глас. И обратно, ако искате да успокоите коня си или просто да бъдете нежен с него- говорете му тихо, шушукайки.

Говорете с конете, това са живи същества, с които вие искате да установите контакт, да изградите взаимоотношения, не мисля, че това може да стане мълчейки.

Предизвиквайте коня, без да го стресирате!

На коня не е присъщо да мисли, че „без болка, няма победа”. Обучението на коня преминава през дълъг процес на работа- това се явява „добър стрес”- предизвикатество за него. Мускулите му трябва да се напрягат постепенно малко повече и повече, мозъкът има нужда да решава нови проблеми и задачи. Така с времето променяме линиите на комфортната зона на коня и …

Оставете личния- излишния си багаж у дома!

Конете живеят в настоящия момент, но въпреки това имат много добра памет. Примерно, нашата Мелиса, която е била впрягана и бита от предишните си стопани, все още продължава да подскача до небесата при звука на преминаваща каруца и от ромски гласове.

Имат добра памет, но никога няма да разберат защо имате лошо настроение, защото имате проблеми на работа или вкъщи. Не пренасяйте лошото си настроение, обтегнатите си нерви и яда си в обуването с конете. Излишното фокусиране няма да подобри работата ви и няма да ви помогне да напреднете в ездата или в общуването си с конете, но пък може да предизвика неприятни последици и травми.Работете с конете коректно, логично и последователно. Идвайте с чист ум и сърце. Глупаво е да се държим грубо и не уважително към животните и да искаме в замяна уважение и доверие. От друга страна конете бързо прощават нашите грешки от невнимание. Те не са злопаметни и чакащи вашия момент на слабост, за да ви отмъстят- това е чисто човешка черта.

Така, че оставете излишния си товар и се насладете на общуването си с конете!

Естествените помощи са основните ни средства за комуникация

Модерните приспособления и скъпите джаджи няма да направят от нащинаещия опитен ездач. Естествените помощи, които ползваме при езда и работа с коня са: ръцете, краката, гласа, баланса на тялото- с това комуникираме с коня. Много хора наблягат на аксесуарите и харчат пари за скъпи седла, дрехи, обувки. Не, че е лошо да ги имаш, но не бива да се забравя за какво сме се захванали първоначално. Ако човек иска да язди кон и да намери общ език с него, всичко това ще му е излишно, особенно ако е начинаещ. Трябва да си зададем въпроса защо искаме да яздим? Ако е просто да изглеждаме добре и впечатляващо за приятелите си във Фейсбук- не трябва да очакваме големи успехи в ездата. А всички необходими аксесуари ще придобиете постепенно в процеса на работа.

Окуражавайте любопитството на коня и желанието му за игра
.

Любопитен е противоположно на страхлив, игрив е противоположно да скучен. Помислете какъв кон искате да имате? Всички млекопитаещи се учат играейки, конете не правят изключение. Само, че се уверете, че играта ще е безопасна и за вас и за коня. Плуването с коне е нещо удивително, но трябва и двете страни да са подготвени за това, а обстановката- преценена добре. Лудеенето и бягането по падока са добър начин коня да се освободи от излишната си енергия, но не са добър начин на поведение когато вие сте отгоре му. Трябва конят ви ясно да разбере кога си играете с него просто за забавлението и отпускате заедно и кога работите. ( виж 7-те игри на Парели)

Поддържайте комуникацията помежду си ясна

Винаги съм се възмущавала на хора, които искат от животните неща, в които самите те не са сигурни или очакват животните да разберат за какво си мислят и да го изпълнят веднага! Вярно е, животните имат интуиция, но тя им служи за тяхната основна първична цел- самосъхранението. Някак е глупаво да разчитаме на животинската интуиция и да не използваме мозъците си.

Затова ако искате нещо от коня- искайте го ясно, категорично и го измислете предварително! Давайте ясни сигнали и команди! Ако краката ви постоянно се лашкат, ръцете ви за щяло и нещало натягат и отпускат поводите, не балансирате върху коня успешно- как очаквате конят да отреагира? Дали той трябва да игнорира всички ваши странични сигнали и да предусети, отсее и разбере правилните и исканите? Изисквайте точно и ясно, а след това наблюдавайте за получения отговор! Както и в нормалния разговор между двама- човек казва нещо и чува отговора на събеседника си, така и трябва да се случва при ездата. И макар в един разговор може да се случи да се води монолог, при ездата винаги участват двама. Не трябва да сме толкова вглъбени, самонадеяни и устремени към целта, че да забравим да водим диалог с партньора върху който седим. Трябва да поддържаме комуникацията с коня си ясна и открита.

Планирайте ездата и яздете плана си?

Съпротивате никога не е еднозначен акт, тя е сигнал, че нещо не е наред. Въпреки това съпротивате е проблем, който може да се реши. Добрите ездачи са в състояние да определят целите, които искат да постигнат и да си начертаят карта към тях. Само така може да стане ясно как крачка по крачка да достигнат до целта и по-важното – през какви трудности ще преминат до там. Само това е начина да постигнеш успех и да го разпознаеш след като си го достигнал. Добрите ездачи трябва и да са гъвкави в плановете си и да усетят как и кога има нужда от промяна при различните обстоятелства! Ездата е като науката – и макар всичко да е ясно и предвидимо, много често не преминава според планираното. Така, че ако нещо не работи- направете нов план! Трябва да предвидите докъде достигат вашите възможности и тези на коня ви. Ясно да разпозвате ситуациите, които не можете или няма да успеете да изконтролирате. По-добре да отсъпите назад, отколкото да правите грешни стъки напред!

Материалът е предоставен специално за сайта “В света на конете”
Автор: Ренета П. Томова
Конна база “Табора”