Съвети за храненето на конете

Съвети за менюто на Вашите коне

Количеството храна, което трябва да приема за един ден даден кон зависи от много фактори. Сред най важните са неговото тегло, порода, възраст, работата която върши и т.н. Добре е в менюто на конете да се включат различни смеси и хранителни вещества. Сред най-важните са житните растения (овес, царевица, ечемик) освен това давайте люцерна на Вашия кон, тъй като тя дава много витамини и натурална енергия.
На пазара съществуват много смеси за хранене на коне, които са дозирани и са предназначени за точно определена област в храненето на коня. Едни от най-добрите са храните на фирма HAVANS – Холандия. За да бъде храненето на коня пълноценно се препоръчва да му се дават както концентрирана храна, която да смесвате с различни добавки (силаж, сено,слама).

Препоръчително е да се дават следните пропорции концентрирана храна на ден:
• Давайте 0.5 кг дадена храна за 100 кг/тегло на коня на ден за не много усилена работа на коня.
• Давайте 0.75 кг от дадена храна за 100 кг/тегло на коня на ден при усилена работа.
Това са главните принципи, но ако забележите че коня ви губи от теглото си ще трябва да му давате повече и обратното, ако забележите че коня ви е натрупал излишни килограми ще му давате по-малко. И още нещо – един нормално развит кон има нужда от 6-8 кг. груба храна с добро качество на ден.

Спазвайте и следните правила на хранене.
• Хранете вашия кон с малки порции редовно. Конете обикновено ядат от 60%-70% от времето си.
• Никога не променяйте храната или времето за хранене изведнъж, въвеждайте промените постепенно. Например, ако искате да смените мюсли с други смеси то започнете да давате от новата храна постепенно – 1 ден 1/4 от новата, 2 ден, на следващия, поле пак, след това и след това можете да включите напълно новата храна.
• Давайте на коня толкова храна от колкото се нуждае, ако виждате че отслабва давайте му повече храна, ако ви се вижда позатластял намалете му дажбата.
• Винаги давайте достатъчно сено на коня си.
• Давайте първо сено на коня си и след това мюсли или кубчета. Дъвченето предизвиква слюно-отделяне.
• Оставете коня да си почине най-малко 1 час след храненето преди да го яздите.
• Коня трябва винаги да има достъп до вода.

“Реферат по отглеждане и изхранване на конете” – Иван Гендов
Източник: www.pomagalo.com