Downunder Horsemanship – отношението на човека към коня

Отношението на човека към коня – Downunder Horsemanship

Down-Under- от анг. “австралийски”, но също и бранд-метод на Клинтън Андерсън. (от прев.)

Най- лесния начин да опиша моя метод Downunder Horsemanship и начина на тренировка – това е отношението на човека към коня, като кантар. Всяко обучение на коня прилича на кантар, но най-често ще видите хора, които молят конете си да направят нещо като използват за примамка лакомства. Понякога конят се подчинява само, за да си изпроси наградата. Обаче винаги може да има момент в който конят ще престане да слуша поради страх или неуважение към вас и тогава лакомството няма да помогне. Аз даже съм чувал за хора, които не хранят и не поят конете си, за да ги накарат да се подчиняват. Тези методи не дават резултат, даже правят и по-лошо. На другия край на кантара има и хора, които морално и физически тормозят конете си, за да направят нещо. Може да наблюдаваме това като гледаме как товарят конете по караваните. Много пъти съм виждал хора да бият конете си, за да влязат, но това ще им се налага всеки път, защото конете никога вече няма да влязат доброволно и спокойно. Да не говорим за травмите, които могат да се получат при този метод.
На къде искаме да клони нашата везна при обучението на коня? Ние искаме да сме по средата- някъде между непрекъснатия подкуп и агресията. Защото и двата медода водят до непостоянни резултати. Ако конят ви не ви уважава- то той ще мине през вас без да ви обърне внимание, а ако се страхува от вас- никога няма да ви се довери, понеже е твърде изплашен. И така, някъде по средата е добре- което пак не означава, че не трябва да помръдваме от тази среда.
Може да ни се наложи да помръднем кантара в някоя от страните. Когато конят ми се държи нахално, неуважително- аз съм длъжен да бъда малко по-агресиван. А ако прави всичко прекрасно- аз ставам още по-мек с него.

Много е важно конят ви да разбере, че неговите действия водят до последствия!
Да разбере, че неуважението винаги ще води до дискомфорт, а поощрявайки доброто поведение ние го правим по-желано и приятно за коня. Когато конят направи нещото което искате от него трябва незабавно да прекратите натиска и да го наградите. С хвалби и любов няма да накарате коня да ви уважава, а трябва да го хвалите и обичате когато ви уважава!!! От тук идва голямата разлика. Можете да заслужите уважение като накрате коня да се движи в желаната от вас посока.( виж статията” как да залужим уважение)
Наблюдавайки поведението на конете в стадото виждаме, че когато доминиращата кобила вижда неуважение от другите с по-нисък ранг- решава проблемите си много бързо и ефективно, като усилва натиска си докато не види желания резултат. След това настъпва обичайната хармония.
Така се опитвам да се държа и аз с конете си. Усилвам натоварването и натиска докато не започнат да ме уважават, когато виждам уважението- награждавам и махам натиска. Наградата се дава само за желан отговор от страна на коня. Още веднъж отбелязвам, че конят трябва да разбере ясно и категорично, че всяко негово действие води до ответна ваша реакция- добра или лоша. Много е важно да оставите коня и да греши. Ако конят ви не иска да стои мирен- това е добре, но вие трябва да насочите неговата енергия към полезни за вас неща, накрайте го да направи нещо. След няколко минути конят сам ще разбере, че е било много по-добре да си стои кротко. Конете по рождение са мързеливи животни. Запомнете този факт и го използвайте във ваша полза! Всеки кон ще предпочите да стои мирно пред идеята за работа. Всъщност колкото повече искате от коня да не мърда- той иска да се движи. От друга страна, ако обясните на коня правилно, че спокойното състояние ще се възнагради, а движението ще е по-конфортно когато се изисква- той вече ще е наясно.
Позволете на коня да получи отговор за своите действия. Не трябва да го пазите. Грешките са желани, защото след като изправите някоя грешка, ще имате с грешка по-малко в бъдеще. И обратното- ако избягвате да поправяте своя кон, той ще прави все повече и повече грешки. Конете имат вродено желание да бъдат контролирани и водени. Винаги следват лидера в стадото. И ако вие не искате да сте лидер на своето стадо, то конят ви с удоволствие ще заеме това вакантно място. Ако искате да сте лидер- повечето коне ще отстъпят.
Всеки път в който оставяте конят ви да вземе контрол над ситуацията- вие всъщност го учите,че това е възможно. Конете се учат от повторенията. Конете разбират от действия!

Конете ще останат талива каквито им позволите да бъдат. Ако позволите на коня да се държи идиотски, повярвайте ми той много ще се старае да стане добър в това, и обратното правило също важи.

Запомнете няма да успеете да измолите коня да се държи добре с вас. Тъкмо обратното- колкото повече го молите, толкова по-неуважителен ще стане. Повече хора мислят, че конят е уважителен, ако може следните неща:

  • Да стои завързан
  • Да ходи с повод
  • Да стои докато го оседлават
  • Да влиза в каравана
  • Да дава краката си

Само, че когато конят не изпълни едно от тези неща, хората започват да мислят, че е станал неуважителен, всъщност той винаги е бил такъв, просто не е имал възможност да го покаже. Аз мисля, че човек никога не знае до колко конят му не го уважава. Това може да го научи само ако приложи някакъв натиск и поиска нещо от него. Аз винаги държа конят ми да има избор- ако избере да се държи лошо- добре и аз ще избера същото в отговор на това поведение. И в най-лошия ви ден, конят трябва да е послушен и да се държи добре с вас. Повечето хора, които идват на уроци при мен са прекалено пасивни с конете си, а повечето треньори които познавам- прекалено агресивни. Така никога конят няма да разбере какво искате от него. Помежду си конете решават проблемите много пасивно и едновременно с това- агресивно реагират на неуважение.
Главното което искам да кажа в тази статия, че обучението на коня има две страни! Добра и награждаваща страна и искаща и порицаваща. Важно е конят ви да разбере за тях и да има възможността да избира!

Превод за “В света на конете”:  Ренета Томова
www.taborahorses.com
Автор: Clinton Anderson