Першерон (Persheron)

Першерон

798px-Boulonnais-stloПершерон е най-известната и най-разпространена в миналото тежковозна порода коне. Създадена е в началото на XIX в. в Льо Перш (Le Perche). За произхода на Першерон съществуват различни предположения. Някои автори смятат, че има кръв дори от коне с източен произход. С увереност може да се каже, че першеронският кон е създаден под влиянието на внесените от Белгия тежковозни коне.

Търсенето на тежковозни коне накарало развъдниците да насочат селекцията към уедряване на конете. Мекият климат и богатите пасища спомогнали много за оформянето на породата.

Първоначално першеронските коне били по-леки, с масивно тяло, но отговарящо на изискванията за кавалерийските коне. От родословните книги е установено, че при създаването на першеронския кон участват нормандски, датски и арабски коне.

Першеронският кон се отличава с удължена глава, широко отворени ноздри, изразителни очи, къса замускулена шия. За разлика от другите тежковозни породи коне холката му е по-висока и очертана. Гръдният кош е добра развит и закръглен. Гърбът е дълъг, крупата е хоризонтална и заоблена. Опашката е поставена високо. Ставите на крайниците са широки и добре очертани. Цветът на косъма е сив или черен.

Першеронските коне се отличават с голяма крачка и могат да развият добра скорост в тръс. Те са енергични и скорозрели. При съешаване с други породи добре предават качествата си на потомството. Засега не са установени коне с груба конституция.

За нашата страна першеронските коне са имали значение при изграждането на първата секция за тежковозни коне в конезавода „Кабиюк”. По-късно били внасяни отделни екземпляри, които са използвани предимно за нуждите на армията.