Aнглийски кон (Thoroughbred)

Чистокръвен английски кон (Thoroughbred)

Ghostzapper-Thoroughbred-Stallion-wallpaper

История и произход: Създаването на Чистокръвната Английска порода е уникален пример за човешките способности. Разгледана в исторически аспект, целенасочената племенна работа е започнала преди около 300 години – време за което човекът е създал порода, несравнима по своите качества. В това отношение руският хиполог Вит много точно описва това човешко творение, като казва: “Няма друга порода домашни животни, друга порода коне, в която да е вложен толкова труд, търпение, честолюбие и увлечение, талант и ум”.
Willet определя Чистокръвният Английски кон като “най-забележителните подаръци на света”.
В действителност началото на селекционната работа е свързана с експлозивното развитие на конните надбягвания в Англия след XII Век и свързаните с тях залагания. Така наречените подборни надбягвания с два коня, много популярно развлечение на благородниците, се превръщат в професионален спорт през XVII Век и вече включват повече коне. По време на тези групови надбягвания зрителите правят залози, натрупват се значителни парични суми, които се инвестират в развъждането на по-качествени коне, а притежаването на бегови коне става доходоносен бизнес. Така Чистокръвната Английска порода завладява петте континента, създавайки силни емоции и големи удоволствия на зрителите.
Разгледан в развъден аспект, породообразователния процес започва с кръстосването на местните дребни ездови коне с ориенталски жребци. Това поставя началото на династия велики състезателни коне, като на по-късен етап се включват в развъдната дейност и кобили от източен тип, наречени “кралици майки”. Класическият пример за покриване на най-добрите кобили с най-добрите жребци се доказва чрез отличните приплоди, показали качествата си на пистата.
6a00e553bd675c883401116863a91d970c-800wiДнес термина “Thoroughbred” означава порода коне, чийто произход води до три жребеца – Дарли Арабиан, Годолфин Арабиан и Байерли Търк, родоначалници на трите основни линии в породата. Развъдният процес е подпомогнат и от фактическо действие, уникално по рода си и появило се за първи път при тази порода коне – публикуването на първата Племенна книга (General Stud Book), в която се записват всички необходими данни за племенните жребци и кобили.
В наше време, развъждането на Чистокръвната Английска порода е подчинено на правила, които обединяват всички развъдчици в едно общество, независимо от географските ширини в които те живеят и отглеждат конете.
Развъждането на коне от Чистокръвна Английска порода в България започва от 1953 година, когато за първи път се сформират останалите племенни стада в конезаводите “Клементина” , “Стефан Караджа” , “Хан Аспарух” , “Истър” и племенните конеферми в Дългопол и Орешак.
Успоредно с непрекъснатото разширяващата се популация, в странана ни се организират и хиподрумните бягания за конете от тази порода, като първото от тях е проведено през 1958 година.
Днес Чистокръвната Английска порода коне у нас се развъжда и отглежда съгласно правилата на ISBC. С официално решение на ISBC през 2005 година, племенната книга за тази порода в България е одобрена и приета. Чрез този факт, Чистокръвните Английски коне в България вече са равнопоставени на всички страни членуващи в тази организация.

800px-Horseracing_Churchill_DownsЕКСТЕРИОРНИ ОСОБЕНОСТИ

Селекцията в насока добри постижения на пистата е дала силно отражение върху екстериорните особености на конете от Чистокръвна Английска порода. Това е и причина за появата на някои екстериорни недостатъци, резултат от едностранния подбор. Въпреки това, конете от тази порода са с хармонични и пропорционални форми, много добре развита и плътна мускулатура. Главата е пропорционална, суха с удължена и стесняваща се лицева част. Профилът е прав, очните орбити са добре развити, а погледът е жив. Ноздрите са добре развити и широко отворени, което е свързано с необходимостта от добър въздухообмен по време на бягане. Шията е права, дълга и добре замускулена, свързана с висока и добре изразена холка. Тялото е добре развито, изразяващо сила и мощност, почти квадратно. Гръдният кош е дълбок, добре развит, но не много широк в предната си част. Това е свързано с косо поставените плешки , бързо променящи положението си по време на високите скорости. Гърбът и поясницата са прави, къси, добре замускулени, свързани добре с отлично развита, мощна и силна крупа с добре изразен наклон.. Крайниците са дълги с релефно очертани и добре развити стави, здрави и ясно очертани сухожилия и връзки. Кожата е нежна, еластична, покрита с нежни косми.
Типичните цветове за породата са най-вече алестият и кестенявият със всичките си нюанси, но черният и сивият не са изключение.
Чистокръвните Английски коне са с жив темперамент, имат физическа и психическа издръжливост. Въпреки добрият им нрав, спортната им натура ги прави нервни и буйни.

Автор: доц. д-р Георги Бързев