Английска и Уестърн езда

Английска и Уестърн езда – Част 1
Английската езда (класически стил) срещу Уестърн ездата – Каква е разликата?

3481391136_bd8727f607_o

Един от въпросите, който често ми бива задаван по електронната поща, е: “Каква е разликата между английската (класическия стил) и уестърн – ездата?” Следващият въпрос обикновено е: “Едната по-лесна ли е от другата?”

Има както разлики, така и сходства между английският стил и уестърн – ездата. Най-очебийната разлика е екипировката (амуницията) на коня. Както разясних в статията си „Факти за седлата”, седлото за уестърн е по-голямо и по-тежко от английското. То е предназначено да разпределя тежестта на ездача над по-голяма площ от гърба на коня, правейки го по-удобно за дългите дни на открито, в гонитба на добитъка. Английското седло е по-малко и по-леко, и е предназначено да осигури на ездача по-близък контакт с гърба на коня. И при двата типа седло – английско и уестърн, са налични различни модели (дизайн), за да ги пригодят към различните стилове, спортове и дисциплини.

Що се отнася до ездата, основната разлика между английската и уестърн ездата е, че при английската езда ездачът приема директен контакт с устата на коня посредством поводите, и използва последните като част от т.нар. „помощи” (заедно със седалището и краката) за скоростта и посоката на движение. Повечето коне в уестърн – ездата се яздят с малък или никакъв контакт, и ездачът използва седалището, тежестта си и индиректното въздействие на поводите върху шията (neck-reining), за да даде помощи на коня.

Позата на ездача е до голяма степен една и съща, и при английската, и при уестърн-ездата. Ездачът трябва да седи високо и изправено, без да се накланя напред или назад. Краката на ездача трябва да висят естествено от двете страни на коня, а ръцете да са отпуснати отстрани до тялото на ездача (на разперените лакти се гледа с неодобрение и при двата типа езда).
При английският тип езда, ездачът поема по един повод във всяка ръка, докато при уестърн – ездата ездачът взима двата повода в една ръка, оставяйки другата да пада естествено отстрани до тялото им или да лежи върху бедрото им.

CopyofDSCF0866Екипировка:
Уестърн – ездата се е развила съобразно нуждите на каубоите. Уестърн-седлото е създадено да разпределя тежестта по-равномерно върху гърба на коня, така че кон и ездач да могат да неутрализират теглото на хванатата с ласо крава. Седловата част е удобна за дългите часове на езда по неравен терен. Предният рог „закотвя” ласото, когато добитъка се хваща с въжето.
Английският стил на езда води много от своите традиции и екипировка от европейския кавалерийски стил.

Тип кон:
Конете за уестърн имат тенденция да са компактни и са традиционно способни на постоянно (равномерно) придвижване по цял ден, с ограничени изблици на бързина, за да догонят отклонилия се добитък.
Конете при английския стил езда имат склонност да са по-високи. Но някои отделни коне притежават изненадващ талант, и един як и набит Куотър Хорс (Quarter Horse) може да ви удиви на манежа за обездка, докато английският чистокръвен кон (Thoroughbred) може да придобие неочакван „усет за добитъка”. Най-вероятно вие и вашият кон ще постигнете успех (и със сигурност ще прекарате приятно) във всяка дисциплина или ездови стил, без значение каква е породата му.

Ходове на коня:
• Ходомът е много сходен и при двата стила езда – Английски и Уестърн.
• Тръс/Джог (Jog): Джог-ът е много плавен, отпуснат и малко по-бърз от ходом. Той е полезен за следването на стадата с добитък. При него ездачите седят в седлото и не облекчават. Тръсът обикновено е облекчен, освен ако не се изисква манежен тръс на арената за състезание или шоу-изява..
• Галоп (canter) /Лоуп (Lope): Уестърн – лоуп е бавен отпуснат галоп. Галопът (canter) може да бъде повдигнат, удължен или събран, с много вариации в скоростта в зависимост от специфичния стил или дисциплина.

Официално облекло (на ездача):
Най-отличителният елемент на уестърн – ездата е шапката. Традиционните уестърн – шапки напоследък отстъпват място на употребата на защитни каски. Съществуват и каски в уестърн-стил. Удобна риза, джинси и ботуши в уестърн – стил завършват обичайния външен вид. Много уестърн – ездачи избират да носят спортно изглеждащи каски, дори при шоу-изяви или състезания.
При класическият стил ездачите носят традиционна тока (‘hunt cap’). Подходящ жакет, риза, бричове (jodhpurs/ breeches) и ботуши (jodhpur/ tall boots) допълват облеклото на „английския” тип ездач.

3481395664_7a0bd060ba_oАнглийската срещу Уестърн ездата – Коя е по-лесна?
Бих казала, че уестърн – ездата е по-лесна от английската. Заради едно нещо – по-голямото седло осигурява по-сигурен седеж за начинаещия ездач. Моят баща, напълно начинаещ, седна много несигурно в моето английско седло за около две минути преди да започне да моли да го пуснат да слезе, но по-рано тази година щастливо се разхождаше нагоре-надолу по склона на Колорадо, чувствайки се сигурен в уестърн-седлото!

При английския тип езда ездачът трябва да се научи да облекчава на тръс – енергичен ход, при който конят отскача от единия диагонален чифт крака на другия диагонал, с момент на увисване между тях. При уестърн – ездата, конете се придвижват на един по-бавен тръс, наречен джог (jog), който не отмества толкова много ездача. В допълнение, по-широката седлова част и повдигнатите преден и заден лък на уестърн – седлото, дават дори и на най-начинаещите ездачи, много повече устойчивост.

Английският тип езда, дори за начинаещия, включва координирането на множество фактори – като крака, поводи и равновесие, за да се поддържа контрол над коня. Това може да бъде трудно, докато не стане втора природа за ездача. В уестърн – ездата (както моят баща демонстрира), дори и най-неопитните ездачи могат да се наслаждават един следобед върху гърба на коня, в относителна сигурност.

Като имаме предвид казаното, моето мнение е, че всъщност е по-добре за човек, който обмисля да се научи да язди, да започне с уроци по английска езда. Защо ли? Защото някой, който се чувства удобно да язди на английско седло и да подава „английски” помощи, няма да има никакъв проблем да премине към уестърн, ако реши, че иска да участва в уестърн – дисциплини. За разлика от това, някой който се е научил да язди на уестърн – седло, в основата си трябва да се учи да язди изцяло отначало, ако реши, че иска да участва в някоя от английските (класически) конно – спортни дисциплини.

Превод: Д. Христова
Автор: Джейн Педиго