Уестърн дисциплини – Кътинг

Уестърн дисциплини – Кътинг (Cutting ), езда,

„Cutting horse” еволюира още от началото на 19-ти век, когато е имало малки огради и хиляди говеда разпръснати по необятните територии на югозападна Америка. Каубоите събирали големи стада в открити равнини. Трябвало да се отделят кравите една по една или да се „изреже” (отдели) една крава от стадото, за да се маркира за продажба или прехвърляне в друго стадо. Не след дълго всички разбрали, че това се извършва с помощта на специално тренирани коне (Cutting horse) или „режещи коне”.

През средата на 19-ти век съревнователната същност на американците довела до формиране на състезания по отделяне на добитък. През 1898 първия турнир с парична награда се провел в Хаскел, Тексас. От тогава насам се е развила индустрия със световна известност, като участващите жребци са оценявани на милиони долари.

„The American National Cutting Horse Association” е главната организация организираща състезания. През 1972 е създадена „NCHA” в Австралия, съдружник на „ANCHA”. Събития се организират навсякъде по света, като приходите им общо възлизат на 20 милиона долара годишно. Сега Австралия търгува със специализирани за този спорт коне, както и изпраща млади треньори на коне, заедно с аматьорски състезателни отбори, за да се реализират в друга държава. От възникването си „cutting” се е превърнал в световно-разпространен и известен спорт.

В състезанията, ездач и кон трябва да покажат своите възможности по отделяне на добитък в рамките на 2 минути и половина. Обикновено времето стига за отделяне на 2 или 3 крави. Часовникът започва да тиктака, когато ездачът премине въображаемата линия, намираща се на около 50 фута пред стадото.

Когато кравата избяга или се откаже да опитва присъединяване обратно в стадото, тогава състезателят може да сигнализира на коня си да се откаже от говедото. След това то се връща обратно в стадото и започва избиране на нова жертва.

Точкуването е от 60 до 80 точки. Всеки кон притежава 70 точки, от които се премахват или добавят точки, в зависимост от решението на съдиите.

Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Източник: http://www.ncha.com.au