Къде да не яздим

Къде да не яздим…

Скъпи любители на конете, мами, татковци, баби и дядовци!
Преди да качите вашето дете или самите вие на така жадуваното конче, внимателно го погледнете. Как изглежда то? Ето няколко признака, на които можете да обърнете внимание:
1. Добре ли е хранен конят?
2. Козина- здравият кон има бляскава козина.
3. Състоянието на кожата : има ли видими рани.
4. Чист ли е конят?
5. Опашката трябва да е сресана, красива и чиста.
6. Краката: има ли оттоци, куца ли коня?
7. Копитата: те трябва да са равни, без повреди. Подковите в повечето случаи са задължителни.
8. Амуниция: тя трябва да е прилежна, под селото трябва да има специално одеялце- потник, който предпазва гърба на коня. Потникът трябва да се вижда под седлото и да повтаря неговата форма. То не може да се заменя със старо одеяло или някакъв парцал.
9. Време на работа: ако виждате едно и също животно от сутрин до вечер, значи не му дават време да почива.
10. Поведение: конете са добри и дружелюбни животни. Агресивната поза с присвити уши, страх- това са признаци на неправилно отношение към животното. Контактът с такива коне не е препоръчителен.
11. Моля ви, имайте предвид, че дребните коне, не могат без проблем да возят големи ездачи.
11. Поведението на коневладелците трябва да е доброжелателно и трезво. Недопустими са виковете, ударите, рязкото дърпане на поводи.

Ако всичко е нормално- можте спокойно да се повозите!
Ако някои от горните признаци са силно забележими, по-добре е да убедите детето си да не се вози този път. Запомнете: от здравето на животните зависи безопасността ви!
Язденето или возенето на болен, куцащ и измъчен кон може да доведе до травми за ездача и необратими последствия за животното. А и вашите пари ще отидат в джоба на недобросъвестни или жестоки хора, които използват конете само като средство за преживяване.
За съжаление у нас няма регулиращи закони за отглеждане на коне.
Но има много места където можем да пообщуваме със здави и гледани с любов коне. Нека ние и нашите деца да се учим на добро!

За “В света на конете”
Автор: Рени Томова