Как да подготвим коня за ендюранс

До преди стотина години конят е бил най-бързият начин да стигнеш от едно място до друго. С времето са измислени различни методи, които са позволили на някои хора да изминават с конете си по 300 километра на ден (като например монголците и хуните), докато други не са имали този късмет и мобилността им е била по-ограничена. В тази статия ще ви дадем няколко съвета, които можете да използвате, за да тренирате тялото и съзнанието на коня.

Как да подготвим коня за ендюранс?
1. Изберете подходящ терен за езда – най-добре хълмист и равен. Уверете се, че има достатъчно трева и не е прекалено скалисто или асфалтирано. Седлото и останалите принадлежности за оседлаване трябва да са удобни както за вас, така и за коня. Снегът предоставя идеални условия за езда, стига да не е много заледено и конят да има достъп до вода преди и след ездата.

2. Изградете режим. За да тренирате ума на коня, най-добре е да яздите по едно и също време всеки ден в продължение на 4-5 дни. За да развивате костите, мускулите и сухожилията на коня, препоръчително е да го натоварвате през ден и да му давате почивка поне веднъж седмично.

3. Не трябва да претоварвате коня, въпреки че той има нужда и желание да се движи. Тръс е най-ефективната походка, макар някои коне да предпочитат лекия галоп. Упражнявайте двете походки, но избягвайте галопа, защото може да нарани копитата и сухожилията на животното. Конят се поти и това показва, че се натоварва достатъчно. Ако обаче спре да се поти, задължително му обърнете внимание, защото може да е дехидратиран. Ако след дълга езда на коня му трябва повече от минута, за да си поеме въздух, тогава е нужно да го давате по-леко. Позволете му да пасе трева или някой клон, а ако това не е възможно, тогава вие го нахранете, като възнаграждение. Ако охлаждате коня в горещ летен ден, започнете от копитата и се изкачвайте нагоре към гърба. В противен случай може да получи мускулен спазъм.

4. Оглеждайте внимателно коня преди и след езда. Грижете се копитата му да са подравнени, а подковите – здрави. Мерете пулса му в спокойно състояние – здравият кон има по-бавен пулс. Преди езда можете да му давате зърно за повече енергия. След езда задължително отделете достатъчно време конят постепенно да си почине, за да не изстине. Обикновено, ако го прибирате в конюшня, трябва да отделите повече време, отколкото ако го държите на открито.

Превод за „В света на конете“: И. Иванов