Как трябва да се работи с плашлив и нервен кон?

Как трябва да се работи с плашлив и нервен кон?

Много често се случва конете да се подплашат и да отскочат забелязвайки найлонова торбичка, вестник или друг предмет, който намират за страшен. Плашливите коне могат да бъдат доста трудни за езда. Ще Ви дадем няколко полезни съвета, които могат да Ви помогнат да се справите с плашлив кон:

1. Успокоявайте уплашения и нервния кон като му говорите без да повишавате тон – Той може да се изплаши дори и от собствената си сянка. Вижда “страшни неща” зад всяка ограда, може да се стресне и от чувал с фураж на земята, мислейки си, че може да го нарани.
Голяма част от времето се оглежда наоколо, за нещо, което да го подплаши. Когато се разпръхти и разскача настрани от страшния обект, може неоптния ездач или този, който не е очаквал, да трепне и да падне.
Конете са плахи по природа – имат инстинкт, който ги кара да бягат от потенциални опасности. Но ако коня се плаши често, това може да е породено от други причини:

  • Една от причините е да му се дава повече храна и да работи по-малко. По този начин не може да изразходва енергията си.
  • Лошо зрение – Нужен е ветеринарен преглед на очите му. Може и да има перде.
  • Нервен ездач, който кара коня да става напрегнат.

Не забравяйте, че понякога и най-уравновесените по характер се плашат, така винаги ще бъдете подготвени.Дръжте здраво поводите постоянно и останете внимателни за нещата ставащи около вас.

2. Когато конят Ви се плаши от нещо, вашият пръв инстинкт е да го накарате да се обърне към него. Обърнете главата му леко, но на разстояние от плашещия предмет и използвайте крака, който е най-отдалечен от обекта като го бутнете по плешката към него.
3. Ако коня Ви е наистина разтревожен и изглежда наистина уплашен – не губете търпение и не го удряйте! Това само още повече ще го нервира. Говорете му спокойно и го подтиквайте да продължи напред. Ако е безопасно му дайте добре да огледа обекта. Ако иска да се наведе и да го подуши, го оставете да го направи. Дръжте здраво юздите в случай, че се стресне и реши да избяга.
4. Ако не иска да мине близо до обекта слезте и го заведете до него. Оставете го добре да го види и подуши ако иска. Сложете крака си върху обекта и го бутнете няколко пъти за да покажете на коня си, че няма да го нарани.
Когато вашия кон се успокои, го заведете настрана бавно. Не му позволявайте да се втурне да бяга.
5. Ако Вие яздите нервен кон, с приятел яздещ опитен, спокоен кон, го следете да не се подплаши по някое време. Ако коня Ви е много нервен е добра идея да вървите зад спокойния кон, който да му помогне да се успокои.
6. Ако забележите нещо, което може да накара коня Ви да се изплаши, останете спокойни. Отпуснете се и поемете няколко пъти дълбоко дъх и минете внимателно край страшния предмет. Не дърпайте и не се стягайте на юздите.
Поддържайте лек контакт с краката, за да го карате да се движи напред. Дайте му бучка захар ( или нещо друго, което обича) като мине покрай страшния предмет, за да го поощрите и да разбере, че е постъпил правилно.

Автор: Даниела Каракашева
Източник: www.dani.dir.bg