Уестърн дисциплини – Уестърн Треил

Уестърн дисциплини – Уестърн Треил (Western Trail Class ), езда,

“Western Trail” първоначално е създаден, за подготвяне на конете за езда през препятствия и задачи, с които каубоите могат да се сблъскат в природата, например отваряне на порта, минаване през нея и затваряне, преминаване по мост, езда във вода и т.н. Коня трябва да е много фино настроен според сигналите и движенията на ездача. На кратко, в тази дисциплина се оценява самостоятелното мислене и умението на коня, да преодолява препятствията.

Преминаването на пистата безпогрешно е само една част от изискванията. Съдията гледа за стил и грация на животното. Един кон, безпогрешно преодолял всички препятствия може да бъде победен от друг кон, който също е преминал трасето, но показва по-голяма амбиция и интерес към възложените задачи, наостря уши, изучава околността и се старае сам да избере пътя си.

Преди време победата е била възможна само ако конят е бил научен успешно да преминава по моста, през пората или люлката. Тези дни отдавна ги няма. В днешно време трябва да се знаят и трите вида алюри и да се използват на определени места, изискванията за по-бързи реакции и по-голям баланс при някой препятствия са завишени, за капак на всичко конят трябва да извършва всичко това с грация. При най-високото равнище, грешки не се допускат, в което и да е от изброените отношения.

Всички трасета притежават поне 6 задължителни препятствия: 1) порта; 2) прескачане на тръби (положени на земята или вдигнати, в зависимост от равнището на състезанието); 3) бягане между изправени тръби; 4) дървен мост; 5) постилане – махане на мушама; 6) отваряне и затваряне на пощенска кутия; 7) обръщане в квадратна кутия. В “Western Trail” може да има много повече препятствия, които да подложат коня на изпитание и дори да му опънат нервите. Ограниченията варират при различните организации, при някой са позволени скоковете, при други не, при някой е позволена вода, при други не е или се използва пластмасов макет, други позволяват влаченето или носенето на предмети. Дизайнерите на трасета при тази дисциплина са използвали своето въображение, за да затруднят максимално участниците.

Системата за оценяване е като при повечето дисциплини, 70 точки актив, като се добавят или се отнема по половин точка на препятствие. Точки се отнемат за допиране на тръбата, която трябва да се прескочи (1/2). Удряне на тръба или настъпване на такава, нарушаване на походката, също смалява актива, обаче с 3 точки. Пет точки се отнемат при неподчинение, изтърван обект за носене, отказване на команда.

Добавят се точки при чисто, внимателно, плавно и грациозно преминато трасе.

.

.

Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Източник: www.horseshowcentral.com