Уестърн дисциплини – Пол Бендинг

Уестърн дисциплини – Пол Бендинг (Pole Bending)

За тази уестърн ездова дисциплина конят трябва да е много атлетичен, въпреки че средната бързина при конете също дава положителни резултати. Състезанието е за време, като се състои от слаломно заобикаляне на изправени прътове, шест на брой и се изпълнява в галоп. За да се справи животното добре в тази дисциплина, то трябва да има „вроден талант”, докато при останалите всеки кон може да се дресира и да стане добър.

Шестте изправени пръта са поставени в права линия на 21 фута разстояние. Ездачът започва с летящ старт, това означава, че състезанието започва на скорост, а не от място. След старта ездачът отива в далечния край на линията, заобикаля 1-вия прът и след това минава между останалите 5. Стигне ли 6-тия отново заобикаля и се връща там, откъде е започнал. След последния прът финишира с максимална скорост като финиша е там, където е и старта.

Състезанието е много просто, но за да спечелиш ти трябва много талантлив кон, както и постоянни тренировки. Затова и този спорт не е толкова популярен като “Barrel Racing” например. Много коне ще се затруднят да минат през всички прътове и да спазват реда на заобикаляне, камо ли пък да го правят с голяма скорост. Няма наказания за объркан старт, но пък той е важен за гладкото представяне, което се оценява от съдиите.

Наказание от 5 секунди се дава за съборен прът, както и загубване на предпазния шлем или шапка. Дисквалификация следва за объркване на трасето при слалома.

„Pole Bending” е вълнуващ спорт, който дава образец за финеса на ездачите като цяло. Когато се насочиш към финиша, това не означава нищо друго освен невероятна скорост.

Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Източник: www.horseshowcentral.com