Довери ли се, конят отдава душата си на човека

Довери ли се, конят отдава душата си на човека

По традиция на Тодоровден в цяла България народът се стича на кушия
В миналото в конските надбягвания е участвало цяло село. Мъжете почистват конете, накичват ги, обличат се с нови ризи и ги извеждат за надбягването. Победителят се награждава – конят получава най-често юзда, а неговият стопанин – риза или пешкир. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно, а конят му поят с вода.

Конски Великден, така народът нарича Тодоровден. Всяка година в началото на март на този ден е първото пролетно състезание. Ние всяка година грабваме по една купа, хвалят се състезателите на “Егида”.
Всяко малко дете мечтае да има кон. Да се отглежда обаче това животно е цяло изкуство.
“Конят е най-нежното животно, което се отглежда като домашен любимец. Грижите за него са огромни” – разказват треньорите на ездитни коне от спортната конна база на “Егида” в Борисовата градина в столицата.
В базата има 20 елитни коня и едно пони. Лекар обгрижва непрекъснато животните.
Красивите и силни животни настиват лесно и често страдат от колики.
Статистиката е ужасяваща – почти 50 на сто от конете умират от стомашни проблеми. Достатъчно е конят да се ожули по крака и това може да стане голям проблем, направо гангрена. Започва се мазане с мехлеми, превръзки, лапи с отвари от билки, обяснява трудностите, пред които са поставени гледачите, шефката на базата Нели Шахпазова.
Ежедневната грижа за нежните красавци включва: закуска, обяд и вечеря. Следват разходка, тренировка, баня, подсушаване, разтривка-масаж. В разкрасителните процедури пък влиза разресване на гривата и сплитане на опашката.
Не е за пренебрегване и задължителният педикюр.
За него тук отговаря Марио Делянски. Подковите на кончетата се подменят на всеки 45 дни. Старата подкова се сваля, следва маникюр, изпиляване на копитата. След това им се взима мярка и се изработват индивидуални подкови. “Педикюрът е цяла наука, много е важен, защото копитата са кръвоснабдени. Лошо направена подкова пък може да увреди коня. Да заболее от артрит или гръбначни изкривявания. Майсторлък е да коригираш походката на животното”, разказва миналогодишната шампионка по езда Андреана Добрева.
Конят е най-плашливото животно, твърдят треньорите. “Страх ме е и това си е”, така обясняват състоянието на кончетата в базата момичетата. Когато има мач на стадиона, направо се побъркват. “Налага се да стоим при тях, да ги галим и успокояваме.”
За да преодолеят страховете си, охранителните и полицейските коне минават през специална подготовка. Два пъти годишно ги подлагат на невъобразим шум. Животните се обяздват, после около тях се пуска духова музика, следва тропане на барабани, картечни откоси и писъци. Целта е животните да свикнат, за да не изпадат в паника при евентуални масови безредици. Така се подбират по-спокойните животни, които охраняват обществени мероприятия.
В противен случай не е сигурно дали 500-килограмовото животно няма да премаже някой.
“Много е важно конят да знае, че ездачът доминира. Помисли ли си, че е по-силен, конят става неуправляем. А иначе са нежни души. Привързват се както един към друг, така и към стопанина си. Дал ли е веднъж сърцето си, конят остава верен и нежен за цял живот”, разказват амазонките Весела, Бойка и Андреана, които всеки ден обучават хора и коне.
Ездата е нещо между фитнес и йога и никога не е късно да се научиш да яздиш, твърдят познавачите. Контактът с коня е биообмен, който действа лечебно. Деца и възрастни се лекуват дори само като галят животните и се грижат за тях. Конят е изключително интелигентно, чувствително и чисто животно и не случайно е спътник на човека от най-древни времена.

Автор: Поли БОЯНОВА