Красимир Симеонов по коня ще го познаете

Краси каскадьора дърпа юздите в „Конан Варварина”, и в още 70 филма

Огромни огньове, писъци, бягащи хора, тропот на копита… Това е денят, в който на кино се ражда Конан Варварина. И цялото меле от човешки тела, оръжия и ужасени лица за миг застива, защото всички виждат изумителен бял кон, който величествено се изправя на задни крака. Назъбената му броня го кара да прилича на ламя, а неговият суров ездач, с обгорен и очукан железен шлем, размахва огромен меч във въздуха.

Баталната сцена е само една от многото в епичния филм „Конан Варварина”. Творбата още не е излязла по американските екрани, а когато стигне и до България, гледайте много внимателно и не пропускайте този миг на драматичното раждане на Конан.

„Понякога във филма само по коня се познавам”, със смях разказва каскадьорът Красимир Симеонов. Той е величественият воин върху страховития кон в „Конан Варварина”, но дърпа юздите в още поне 70 киноленти. Освен това е и треньор на коне актьори. Обучаваните от него животни изумяват със способността си да извършат всеки подвиг пред кинокамерите, защото са постигнали пълна хармония с всеотдайния си възпитател.

Мнозина наричат каскадьорството циркаджилък, но на подобни подмятания Красимир отвръща: „Всеки човек, качил се на кон, учи животното на нещо, което по природа то не иска, защото му отнемаме свободата. Дресировката се отнася до всяко взаимоотношение между хората и конете и те реагират на това, на което ги приучим. Както едни коне безотказно скачат неестествено високи препятствия, а други се движат с изпънати крака или високо вдигнати колене, сякаш са кукли на конци, аз уча конете си на умения, които радват хората, независимо дали ни гледат на живо, или на филм”.

От някогашната школа на конни каскадьори, ръководени от Димитър Кехайов, сред които е и Краси, след демократичните промени не е останало нищо. Днес в цяла България конните каскадьори са десетина

В „Конан Варварина” Красимир Симеонов язди Липица. Премяната на коня прилича на желязна, но всъщност е от кожа, което спестява около 100 кг тегло от истинско желязо върху животното. А когато забележите драматичното падане на ездача и коня му Липица, това е моментът, в който кракът на Краси остава затиснат отдолу. „Но такива моменти си вървят с професията”, усмихва се ездачът. И още една хитрост – повечето каскадьори са с кафяви коне и така белият на Краси винаги изпъква.

В средите на ездачите казват за Краси, че усеща животните с кожата си.

Преди старта на състезанието по прескок в квалификацията за световна купа и олимпиада на конната база в Божурище преди месец той изпълни испански танц с черен фрезиец. Породата е сред най-ефектните в света заради ръста и великолепната си грива и опашка. Облечен като идалго, Краси даде команда на коня Рудолфо да направи кратък реверанс до земята с един подвит крак, а после двамата танцуваха и препускаха под звуците на огнено фламенко. Великолепното животно и неговият ездач можеха да разплачат от завист Зоро и коня му, а публиката ревеше от възхита. На следващия ден Красимир спря дъха и на състезателите, защото показа как кон може да изпълни всяка команда без юзди, без желязо в устата си, а само с едно въженце през врата.

Симеонов е бивш състезател по джудо и самбо а конете са му слабост от дете. Остава им верен и им посвещава живота си чрез каскадьорството. На каквото и да обучава животните си обаче, то е без бой и насилие.

„Удрят само безсилните хора, които не разбират какво означава да използваш природните дадености на всеки кон. Умението е в това да го накараш да пожелае да направи това, което искаш, а не да го изпълни, защото си го накарал”, кротко обяснява Краси. Понякога и самите коне подсказвали на какво са способни.

Той работи с животните си минимум по 6 часа на ден, като става дума за постоянно овладяване на умения, а не просто за езда. На кръста си постоянно носи чантичка със захарни бучки и за всеки добре изпълнен елемент конят сам обръща глава, за да получи наградата си.

Краси притежава три коня и ги подготвя за най-тежки премеждия. В гамашите на предните крака на Багито слага бенгалски свещички за торта, за да свиква животното на огън в непосредствена близост до себе си. Маже тялото му със специален гел, покрива го с азбестово одеяло и го подпалва. „Ако конят изпита болка и за миг, той ще ни избие”, категоричен е Краси. Всичко минава без болка, въпросът е животното да усвои новото и непознато умение.Когато на Липица му предстои да разбие стъклена врата в екшън, Краси започва тренировката с подвижни парчета от кашон, които висят от рамка, с размерите на вратата. Да накараш кон доброволно да се бухне в преграда пред него изглежда почти невероятно. Отначало минават през картонените парчета ходом, после по-бързо. Когато се стига до сцената във филма, за четирикракия актьор е въпрос на рутина да разбие препятствието, а моментът е уникално ефектен.

В някои школи по света за висша езда с един кон работи екип от трима-четирима треньори, които от земята помагат за изпълнение на упражненията. Нашият Краси краде занаята с очи и после сам обучава конете си. Дори най-лесните на вид елементи отнемат месеци работа.

Липица всъщност е доста популярен у нас, защото той е скучаещият кон от рекламата на „М-Тел”, в която принцът така и не стига до плитката на Рапунцел. Чаровен и нежно закачлив е Багито от породата Луситано. Изключително гъвкави и подвижни, екземплярите от този вид се използват от векове на испанската корида. Багито е смел по природа, любопитен и готов за приключения. Познава аплодисментите и се пъчи от гордост.

Краси обучава всички коне да бъдат яздени без ръце, защото във филмите, когато актьорите са натоварени с неудобно снаряжение, мечове, лъкове, щитове, пики, няма с кой крайник да държат ефективно поводите. „Голяма глупост е владяла бойците в Средновековието, смее се каскадьорът. – С тези ризници са ги качвали на конете с куки, спускали ги с макара. Паднат ли, ставане няма – трябвало е само да минава някой и да ги заковава на място”, разсъждава той.

Красимир Симеонов не прави прогнози за бъдещето на българската школа за конно каскадьорство. Освен участията във филми и реклами той дава и уроци по езда. Но този спорт не е за глезени хора. „Трябва сърце, отдаденост, маниакална упоритост, търпение, трябва да проумееш какво значи да си едно цяло с коня”, сериозно казва Краси. После потупва Липица по здравата шия, възсяда го и започват отново работа в екип.

Лични впечатления

Като каскадьор той е участвал и във филмите „Троя” и „Черната далия”. И не може да спре да хвали Брад Пит. В 45-градусова жега, докато всички се криели на сянка, секссимволът, натоварен с железен шлем, репетирал стъпките на следващата битка отново и отново. Когато не работел, Брад Пит ходел насам-натам с голям фотоапарат и ненаситно фотографирал. Други звезди обаче били твърде лигави и за всеки неуспешен дубъл бил виновен и ланшният сняг. Сред големите разочарования на нашия конен каскадьор са някои от най-големите в света актьори, специалисти по бойни спортове. Те удряли незащитените си опоненти с пълна злост и сила, след като по сценарий „жертвите” нямали правото да се защитят. Не искам да ги споменавам кои са тези „звезди”, но някога ми бяха кумири, а сега само ги презирам, категоричен е Красимир.

Автор: Лиляна Панделиева
Източник: www.monitor.bg