Лайош Кашай

Лайош Кашай

kassai5Днес в „Долината на конете” в Капошмеро, южна Унгария, културата на степните ездачи оживява чрез Майсторът Лайош Кашай – съвременен воин и философ.

Той е открил и основал не само училище за стрелба с лък, но и е пресъздал древните традиции и култура на неговия народ, отдавайки за това целия си живот.

След поредица от проучвания и изследвания, той реконструира легендарния рефлексен лък на азиатските конни народи, запазвайки неговата традиционна форма, но използувайки съвременни материали.

Лайош Кашай:
„Роден съм на 16.09.1960г.в Капошвар-Унгария. Бях на шест години, когато направих първия си лък от огънат върбов клон. Човек не винаги може да види какви реки и планини има по неговия жизнен път. Понякога по-късно, когато погледне назад е възможно да свърже този път и да осъзнае своята съдба. Аз мисля, че ние сме родени на света не като празни листове, но в болшинството от случаите оригиналните предназначения на нашите души са забравени от повърхностни, всекидневни занимания. Само тези, които са способни да живеят kassaiнеегоистично, да живеят отвъд разумното и сигурното, обикновено са способни да открият душата. Така аз станах майстор на лъкове. Лъкът беше една нишка от коприна, тънка като косъм, която събирах и следвах към света на моите прадеди. В моето съзнание конете безкрайно галопираха в степите, стрелите свистяха и снежнобелите юрти искряха на слънчевата светлина. Моят вътрешен свят беше разкрит. Аз разбрах предназначението, за което съм роден и смисъла на моя живот. Прав и непрекъснат, пътят водеше към създаването на конната стрелба с лък.”

След два Световни рекорда по 12часова конна стрелба с лък, г-н Кашай успешно завоюва и трети, като 24часа той язди и стреля с лък. Повече от двадесет години усилена работа и опит са натрупани в тези 24часа.

„В първия Световен рекорд през 1998г.в продължение на 12ч. аз събрах 4238,18 точки от 286 галопа, изстрелвайки повече от 1000стрели.
Втория мой Световен рекорд през 2002г. В продължение на 12ч. натрупах 7126,05 точки от 323 галопа с почти 3000 изстрела.
Третия си световен рекорд през 2006г.за 24 часа аз събрах 15596,43 точки от 661 галопа и 5412 изстрела.
Това, което ме мотивира да направя тези три рекорда е,
че аз исках да проникна дълбоко в скритите ъгълчета на моя вътрешен свят и в същото време да узная възможно повече за конната стрелба с лък. Регистрирания Световен рекорд беше само продукт на случая, а не основна цел. Качеството на преживяването е определено от рамката н
а нашето съзнание, болката е нетърпима, но когато нашите цели са в хармония с нашите способности, страданието не е продължително. Съвкупността от тялото, духа и душата, обуславя хармония в нашия живот и ни дава подкрепа в него.”

1_hsb26В неговата Долина пристигат хора от цял свят,за да се обучават на конна стрелба с лък. Резултатът от това е развиване на все повече школи, не само в Унгария, но и в целия свят.
Дъщерни школи обучават нарастващ брой конни стрелци в Германия, Австрия, САЩ, Канада, Словакия, Гърция, Нова Зеландия, Норвегия и т.н.

Източник и снимки: Пътя на коня и лъка