Най-странните животни за езда

Най-странните животни за езда по света

Всички ние сме свикнали да свързваме ездата с животни като коня, магарето и мулето. В различните краища на света обаче има култури, които използват за целта коренно различни животни. Някои от тях пък са превърнали нетрадиционното хоби в туристическа атракция, чрез която не само увеличават печалбите си, но и имат възможност да се позабавляват, следейки реакциите на чужденците, възседнали необичайния си превоз. Ето и няколко от най-странните и екзотични животни за езда по света.

era_1Езда на воден бивол във Виетнам

Във Виетнам и немалка част от Азия водните биволи са били и продължават да бъдат типично домашно животно, каквито са за нас да речем кравите и кокошките. За туристите обаче, обяздването на едно такова животно, което дотогава са виждали само в зоопарка, може да бъде истинско изкушение. Има разбира се възможност местните хора да сметнат за странно желанието ви да възседнете добитъка им, но ако сте готови да си платите за услугата, те вероятно ще успеят да сдържат смеха си, поне докато не се отдалечите.

Ако Вашата цел е именно това странно преживяване, регионът около делтата на река Меконг е добра дестинация. Ако пък желанието ви обземе, докато сте на Филипините, трябва да знаете, че водният бивол е познат с името карабао.

era_2Езда на щраус в ЮАР

Идеята на яхнете птица може да ви се стори на пръв поглед странна, но в Южна Африка това е широко разпространена атракция. В региона Little Karoo, в град Oudtshoorn, ще откриете най-голямата популация на щрауси в света. Голяма част от тях се отглеждат заради месото, яйцата и пуха, но ако вие предпочитате живият контакт с природата, отбийте се в някоя от многобройните ферми за щрауси за една обиколка върху някоя от огромните птици. Според онези, които вече са опитали от това странно хоби, ездата на щраус е меко казано неелегантна, а усещането е доста вълнуващо, въпреки краткостта си (рядко повече от минута).

Ако и вие се решите на подобно изживяване, уверете се, че сте запомнили всички инструкции, които ще ви бъдат дадени, преди да се махне превръзката на очите на птицата. В противен случай има опасност единственото, което ще усетите, да бъде инстинктът за самосъхранение, докато се държите със зъби и нокти за щрауса.

42-18301864Езда на камила в Египет

Една разпространена сред европейците практика при посещението на Египет, която не причислява към не толкова странните туристически забавления. Почти навсякъде около пирамидите в Гиза има пастири, които предлагат камилите си, за да се снимате върху тях. Сумата за снимката обаче обикновено не е никак малка, затова е добре да се разберете за цената още преди да се качите върху животното, а не след това. Тази мярка е необходима, тъй като част от по-нетърпеливите туристи бързат да се качат на камилата, а когато стане въпрос за плащането, водачът на животното не ги пуска да слязат, преди да са платили съответната такса. Друга част от водачите пък отвеждат вече съгласилия се на цената турист далеч от групата му и изискват по-голяма сума, за да ги върнат. Въпреки че тази практика вече не е толкова разпространена, най-добрата тактика е камилите да бъдат уредени от доверен човек.

era_3Езда на лама в САЩ

Противно на очакванията, тази атракция се предлага основно в Северна, а не в Южна Америка. Заради неголемите си размери и недостатъчно сила, обаче, ламите са подходящи за яздене само от малки деца. В някои американски национални паркове пък ламите са част от екипа при обиколките, носейки леки пакети с багаж.

.

era_4Езда на як в Китай

Също както водните биволи, яковете са често срещани домашни животни в част от Азия, където те най-често се използват за превоз на товар. В Китай например ездата на як е част от екскурзията до „снежната планина на нефритения дракон“ (Jade Dragon Snow Mountain), близо до Lijiang в провинция Yunnan. Освен че на гърба на яка можете да пресечете сухи множеството планински поточета в района, животното се движи достатъчно бавно и спокойно. Така със сигурност няма да ви призлее или да пък загубите равновесие.

1.1237378560.me-and-bear-riding-an-elephantЕзда на слонове в Тайланд

Слоновете също са сравнително познати на нашата култура ездитни животни, туй като сме виждали по филмите как индийските водачи умело управляват и дресират слонове за транспорт или пренос на товари. Що се отнася до туристическите атракции по езда на слонове, може би най-подходящата дестинация за целта е Тайланд. Вероятно едно от най-добрите места за целта там е националният парк Khao Sok, град Chiang Mai или остров Пукет. При екскурзиите със слонове обаче не трябва да забравяте да си носите допълнителни дрехи, защото животните вероятно няма да пропуснат да ви изкъпят с хобота си при всяко преминаване през вода.

era_6Езда на гигантска костенурка в Кения

В службата за опазване на дивата природа в парка Маунт Кения, където дейността е насочена основно към спасяването и връщането на животните в естествената среда, живее костенурка от вида гигантска алдабра, която обитава парка постоянно. Нейното име е Спийди (Бързачко) и тя е най-старото животно в парка.

Така както ламата, костенурката, макар и гигантска за вида си, е подходяща само за превоз на малки деца. Най-хубавата част от това да позволите на детето си да се повози на гърба на гигантската костенурка е, че то вече никога няма да гледа по същия начин на малките домашни костенурки у дома.

looking_at_charlie_from_behind_leo_sm_a5mgЕзда на фалшива зебра в Китай

Обратно на логиката, че зебрата като чифтокопитно, приличащо на кон, би трябвало да е стандартно ездитно животно, няма известно място по света, където да предлагат подобна атракция. Затова пък в Китай са стигнали до едно по-радикално решение – боядисали са едно бяло пони на райета и са го кръстили „зебра“, а след това са започнали да таксуват посетителите за снимка с него. И за да бъде абсурдът още по-голям, на въпроса дали това е истинска зебра, гледачът на животното отговаря: „От Африка е. Ако не е зебра, какво може да бъде?“.

Тема за размисъл
Когато пътувате по света и се наслаждавате на атракции с животни, обръщайте внимание на отношението към тях от страна на собствениците и гледачите. Така например, различните организатори на сафари със слонове се отнасят по различен начин към животните – едни ги малтретират, а други използват част от събраните пари за лекуване на болни животни. Невинаги можете да прецените това за толкова кратко време, но можете предварително да проучите различните варианти.

Източник: www.idi.bg