Рекорди при конете

Рекорди при конете

Най-едрият кон е роден през 1939 г. в САЩ. Казвал се е Бруклин и е бил от породата Белгийски брабансонски кон. Бил е висок 198 см., гръден кош 310 см. и с телесна маса – 1374 кг.

Най-редките коне в света са конете от породата Сорая са точно 200 в целия свят и се отвъждат в Южна Испания. Чистокръвната порода коне Тигър пък, също испанки се продават за 100 000 долара всеки!

Най-дългото пътуване с конска тяга. Семейство Грант от Великобритания пътувало повече от 27 650 км (17 200 мили) по време на околосветско пътешествие във фургон, теглен от коне (каравана). Те започнали пътуването си от Фиерхаутен, Холандия, на 25 октомври 1990 и се завърнали във Великобритания в началото на 1998 г.

Най-много състезатели в надбягване с коне. Рекордът за най-масово конно надбягване е с 228 участници и е поставен на територията на Китай на 25 юли 2005 г.

Най-големият награден фонд за едно състезание е този на „Световната купа в Дубай“, която се провежда в Дубай, ОАЕ. Той е в размер на 6 милиона щатски долара, от които 3,6 милиона отиват при победителя от състезанието. Тази сума е обявена като награда за първото място в състезанието на 25 март 2000 г. „Световната купа в Дубай“ се провежда за първи път през 1996 г. То се състои всяка година на хиподрум Над а Шеба.

Най-тежък е бил кон Бруклин Супрем от породата Белгийски брабансонски кон с телесна маса 1440 кг.

Най-високият кон е бил швейцарският кон Сампсон, наречен още Мамонт, роден през 1845 г. Височината му е била 219 см.

Дългата опашка на кобилата Съмър Брийз й спечели място в Книгата на рекордите на Гинес. Със своите 3,81 метра тя е най-дългата опашка на кон в света.

Олд Били от Англия е конят световен рекордьор, за който се твърди че е починал на 62 го-дишна възраст. Роден бил през 1760 г. и живял до 1822 г. До сега никой не е потвърдил достоверността на този факт и за това не ни остава нищо друго освен да му вярваме.

За България рекордът е за кон, живял 46 години в с. Захари Стояново, Разградска област.

Кобила, живяла в СССР, от породата Чистокръвен Арабски кон е достигнала 45 години.

Конят на Наполеон – Яфа, живял 37 години.

Рекордът от 34 години е на кобила Хала, собственост на известният западноамерикански спортист Ханс Гюнтер Винклер

Еклипс – известния жребец от Чистокръвна Английска порода, от който тръгва линията, е потомък на Дарлей Арабиан. Той бил наречен така, защото в деня в който се родил, имало слънчево затъмнение. Еклипс означава „затъмнение”. На бута си имал петно, което било наречено „еклипсово петно” – термин, който и до днес се употребява. Еклипс е първият Чистокръвен кон, който е спечелил всичките си бягания. Той починал през 1790 г. на 26 годишна възраст. При аутопсията му се установило, че сърцето му тежи 7 кг, при средно тегло при конете около 4 кг.

Най-малкия кон в света е пони от порода пинто, високо е едва 35 см, тежи само 2.7 кг и е кръстено Айнщайн. С този ръст то е с 5 см по-малко от най-дребното конче при раждане, регистрирано в Книгата на рекордите “Гинес”.

Световният рекорд при гладки надбягвания с коне на 1000 м е 53,3 сек. и принадлежи на Чистокръвния английски жребец Индиженус от Англия.
Българският рекорд на същото разстояние е 59,0 сек. и принадлежи на кобила Геология от ко-незавод \”Истър\” Русе.
Жребец Гейм от конезавода „Кабиюк” е бягал 10 пъти и при всичките се класира на първо място (4 в гладки бягания и 6 в стипълчейз).

Рекордът за продаден български кон е от 1984 г. Жребецът Момент е от Чистокръвна араб-ска порода. Роден е в бившия Съветски съюз. България го купува тогава за 20 000 рубли и остава в конезавод „Кабиюк”. От там го харесва холандски коневъд и предлага рекордната су-ма от 500 000 долара. След като го използва известно време в Холандия, той продава коня за 1,5 млн. долара в Съединените щати.
Един от най-известните разплодни коне в света е Скалата на Гибралтар. В своята кариера той има спечелени седем от най-големите състезания във Великобритания и може да донесе приход от 220 милиона евро на собствениците си (мениджъра на \”Юнайтед\” сър Алекс Фъргюсън и главния акционер в клуба Джон Маниър) при използването му за разплод.