Ген за окраска Апалуза или Леопард при конете

Ген за Apaloosa или Leopard окраска при конете

Апалуза е порода коне, позната, поради предпочитаната леопардова окраска. Апалуза е една от най-популярните породи в САЩ. Апалооса или леопардовата окраска е от голям интерес, за тези, които изучават генетиката на унаследяване на цветовете при конете. Както окраската, така и други характерни особености се свързват с “Lp” или “leopard” гена, или комплекс от гени, но прецизните механизми на унаследяване не са напълно изучени и разбрани.
Повечето Апалооса коне се разпознават по петнистата окраска, характерните резки по копитата, бялата склера на очите и пъстрата кожа по меките части. Могат да имат кафяви, сини или лешникови очи, а при някои, очите са в два различни цвята. Базовия цвят при апалооса може да е кестеняв, черен, алест, кафяв, паломино, букскин или която и да е от вариациите на дюн. Уникалното при тях са петната, които хората асоциират с Апалооса. Изследванията на учените от Проекта за конския геном предполагат, че “Lp” гена е отговорен за окраската и другите цветни характеристики, докато други фактори, вероятно гени, определят точното местоположение на петната по тялото. Все още няма ДНК тест за този ген, но се предполага, че е локализиран на автосоматичен доминатен локус и е възможно да е комплекс от гени, а не самостоятелен ген. Трябва да се отбележи, че не всеки кон, носител на гена “Lp” проявява петниста окраска. Но дори без характерната окраска конете, носители на гена “Lp” проявяват белезите: резки по копитата, бяла склера и пъстра кожа около очите, муцуната и гениталите.

Смята се, че фенотипната проява на белезите е свързана с пола на животното и се влияе хормонално, тъй като има данни, които показват, че при жребците се проявява повече и по-изявено характерната петниста окраска, отколкото при кобилите.

При конете носители на този ген има голям риск от развитие на хроничен увеит Equine Recurrent Uveitis (ERU), който, ако не се лекува може да доведе до слепота, която се проявява при Апалооса четири пъти повече от колкото при останалата популация от коне.

При конете които са хомозиготни за ген “Lp” съществува също риск от вродена катаракта или нощна слепота congenital stationary night blindness (CSNB). Тази болест е свързана с ген “Lp” от 1970г. Това е наследствено заболяване, проявява се от рождението и не прогресира с времето. Изразява с неспособност да се вижда нощем и в здрач, докато през деня зрението е нормално. Проучвания от 2008 година поставят тезата, че вродената катаракта и леопардовата окраска се дължат на ген, наречен преходно рецепторен потенциал катион канал, подсемейство M, член 1 (TRPM1).

Според изследвания от 1999 г. се предполага следната фенотипна изява на коне, които не притежават други гени, освен LP гена, предизвикващи петниста окраска:

Изготвил за „В света на конете“: Венета Въжарова
Източници: horse-genetics.com; wikipedia.org