Генетика на цветовете при конете

Генетика на цветовите окраски при конете

Цветът е едно от първите неща, които се забелязват когато погледнем кон. А виждали ли сте коне с окраска на косъма leopard, perlino, roan, pinto,champagne? Невероятно красиви са! Но знаете ли, че това изключително разнообразие от цветове, което съществува при конете се определя само от няколко на брой, различни гени.

В днешно време по въпросите за наследяването на цветовите окраски при конете доминират две основни теории за наследствеността, създадени от американските учени д-р Филип Споненберг и проф. Ан Боулинг, като те и двете имат повече прилики, отколкото разлики.

Учените са определили базови или основни цветове при конете: алест (chestnut), кестеняв (bay), кафяв (brown) и черен (black). Всички останали цветове са производни от базовите.

Проявата на окраската при кожата, очите, космената покривка при конете се определя от пигментни химикали наречени меланини. Два типа меланин определя цветовете при бозайниците: еумеланин (YOO-mel-ah-nin), който определя черен до кафяв цвят и феомеланин (FEE-oh-mel-ah-nin), определя червеникав до жълт цвят. Специализирани клетки в кожата и очите, меланоцити, продуцират меланин и го натрупват в космите и кожата посредством комплекс от химични реакции. Инструкциите за тези химични реакции се съдържат и разкодират от ДНК.

Протеин с важна роля при продукцията на еумеланин е Меланокортин 1 рецептор (MC1R). Генът който разкодира функционалния MC1R протеин се намира на хромозомна позиция, наречена локус Extension и се означава с буквата (Е). При наличието на един или два доминатни алела (ЕЕ) конят ще бъде с черен цвят. Мутацията при конете, която засяга Меланокортин 1 рецептор и се изразява в нефункциониране на MC1R протеин е открита през 1996г. Тази форма на гена се означава с буквата (е). Тя е рецесивна и са необходими две копия на алелите (ее) на локус Extension за да се наруши функцията на MC1R. Такъв кон ще бъде с цвят chestnut (алест) и няма да продуцира черен пигмент.

Генът с най-голяма роля за фенотипно кафявите, кестенявите и черните коне е Agouti signalling peptide (ASIP) – Агути. Алелите на локус Агути действат като превключвател между червено-жълтия феомеланин и черно-кафявия еумеланин и са отговорни за редица цветни ефекти по тялото.

.

.

.
.

Всеки индивидуален кон може да притежава само две копия от агути гена, а съществуват четири възможни алела които да се комбинират:

  • A+ (див тип, доминантен) силно ограничава черните места по тялото на коня, видимо при коня на Пржевалски
  • A (мутация, 2o доминатна) ограничава черните места, отговорна е за стандартния кестеняв цвят (bay)
  • At (мутация, 3o доминатна) слабо ограничава черния цвят, отговорна е за кафявия цвят при конете
  • a (мутация, рецесивна) не ограничава черния цвят, който се проявява напълно.Конете са изцяло черни.

Съществуват редица разреждащи гени, които осветляват базовите цветове в различни вариации, понякога придаващи изумителен ефект както при кожата, така и при очите и космената покривка. Гени които така продуцират и разпространяват по тялото, очите и космената покривка белите и пигментираните участъци, че създават изключителни по своето разнообразие цветове и окраски, но всички те са на базата на четирите основни – chestnut, bay, brown и black. Природата ги е изрисувала, така както художниците рисуват със своята палитра. Смесвайки боите си те създават хилядите нюанси, чрез които да създадат красива картина.

Някои от тези окраски могат да са в резултат от единичен ген, други може да се определят от взаимодействието между алелите на няколко гена. Интересен пример е генът за сив цвят, който е единствен по своя характер. Той постепенно изсветлява космената покривка до бяла с напредването на възрастта, без да променя цвета на очите или кожата.

За някои от породите коне цветът е една от основните характеристики на породата. Такива са например Friesian, Murgese и Merens, които се отличават с черен цвят. Породата гидран, както и нашият плевенски кон са алести. Арабските коне обхващат цялата гама от цветове на конете, но преобладават сивият и чилестият цвят. По-рядко срещани и по-модерни цветове при арабските коне са черният и кестенявият.

А има ли бели коне и коне албиноси? Очаквайте продължението….

Изготвил за “В света на конете”: Венета Въжарова
Източници: wikipedia.org; horse-genetics.com