Тетанус при конете

За тетанусът при конете

Коя е причината:
Както и при човека, и при коня тетанус се развива, заради рана, която преди това е била заразена с бактериални спори на Clostridium tetani. Това са спори, които се развиват, размножават и произвеждат една изключително мощна отрова, засягаща мускулите. Понякога тетанус се развива дори от малки незабележими на пръв поглед рани.
Признаците:
Когато даден кон е болен от тетанус, той започва трудно да си движи краката, когато върви, опашката му винаги е вдигната и втвърдена, а ушите са наострени. Тетанусът при конете е дотолкова опасен, че обхванал мускулите, може да причини тяхното сковаване и вдървяване до такава степен, че веднъж паднал, конят може да не е способен да стане отново. Възможно е и да се появят гърчове, след което смъртта се причинява от парализа на мускулите.
Епидемиология:
Спори на тетанус, които са напълно непроменени, може да се открият в почвата, която е наторена с естествени торове или пък в фекалиите на домашни животни, в това число и кучета и котки, както и от хора.
Имунитет:
Конете, които са прекарали заболяването и са се възстановили от него, не притежават имунитет срещу него, но все пак имат нужда от ваксинация, за да се защити организма.
Лечение:
Лечението е изключително трудно, отнема доста време, много е скъпо и за жалост често абсолютно неуспешно. Един от медикаментите, които се включва е тетанусов антитоксин, който неутрализира свободните обикалящи токсини, също така антибиотика пеницилин, за да се попречи на бактерията-причинител Clostridium tetani да се развие допълнително, също и релаксанти, които ще отпусне вдървените мускули и продължителна терапия до елиминиране или убиване на токсина.
Контрол:
Единственият начин, за да се осигури надеждна, ефективна и дългосрочна защита е да се постави ваксина срещу тетанус. Ако се случи така, че кон, който не е бил ваксиниран се нарани, тетанусовия антитоксин трябва да бъде осигурен незабавно за по-малко от три седмици. През това време вече се прави и ваксинационен план, за да може да бъде създаден имунитет на коня. Самата ваксина за тетанус може да бъде поставена мускулно от едната страна на врата, а тетанусовия антитоксин може да се инжектира от другата страна на врата, подкожно. Двете интервенции се правят с отделни игли и спринцовки, за да може да не се слеят двата препарата, а и да се осигури по-дълготрайна защита.

Поставената навреме ваксина против тетанус изгражда дълготрайно предпазване и имунитета на коня се развива за кратко, около 7 до 10 дни, но все пак, ако конят е наранен има голяма вероятност заболяването да го покоси много преди имунитета да успее да изгради защита.

Автор:Даниела Каракашева
Източник: dani.dir.bg