Холщайнски кон – Холщайнер (Holsteiner)

Холщайнски кон (Holsteiner) – Холщайнер

Историята на по-тежките от хановерсктата порода Холщайнери  датира от началото на 13-и век, когато бил използван като военен тежковоз. Това вероятно е най-старата германска топлокръвна (полукръвна) порода. Първоначално холна бил ценен заради неговата мощ, спокоен нрав и издръжливост, а по време на войната – и заради смелостта и пъргавината. През 16-18-и век се търсели вече по-изискани коне за впряг и германците кръстосвали холщайнера с неаполитански, испански и ориенталски коне. От 17-и век той станал много популярен, най-вече в Италия, Франция и Дания, като елегантен впрегатен кон.
През 19-ото столетие холщайнерите били кръстосвани с йоркширския пощенски и с кливландския алест кон, при което бил получен енергичен,издръжлив и красив екипажен кон с превъзходен нрав и готовност да откликва на всякакви команди. Холна станал един от най-предпочитаните за пощенски впрягове и за армейска езда.
През 1867 г. прусаците основали конезавод Травентхал в провинция Шлезвиг-Холщайн, Северна Германия, където се оформя съвременната порода холащйнер. Днес центърът на развъждането й е град Елмсхорн.
След Втората световна война е впръскана кръв от английската чистокртвна порода,като холщайнските коне станали още по-красиви, по-леки, с по-ниска крачка, по-полегато рамо. Селекционерите обръщали особено внимание на запазването на здравите крайници и копита. Съхранени били и спокойният темперамент,добрият нрав,възприемчивостта и смелостта,характерни за германската порода.
През 60-те г. на 20-и век, холщайнската порода отново е облагородена с участието на чистокръвните коне от Великобритания и Ирландия. Този път се целяло представителите й да станат по-атлетични. Резултатите не закъснели. Получена е група жребци родоначалници на линии с голямо значение за модерното спортно коневъдство. Започва използването на техни потомци за впръскване на кръв в много други полукръвни породи – холандски, датски, британски и др.
От края на 20-ти век това е една от най-успешните интернационални породи във всички дисциплини. Постиженията й са внушителни. Най-известният представител на породата е конят Метеор, роден през 1943г. Със своя ездач Фриц Тидеман той извоювал медали на 3 Олимпиади (1952,1956,1960г.); получил Големия приз на състезанията в Аахен през 1955г.  и др. През 1976 г. на Олимпиадата в Монреал холщайнерите доминират в състезателните дисциплини. През 1998г. на Световното първенство по конен спорт холщайнерът Калваро 5 е обявен за най-добър кон. На Световното в Аахен през 2006г. в състава на ‘златния’ сборен отбор на Холнадия имаше 2-ма представители от тази порода. Личното злато на Йос Лансинк бе завоювано също с кон от тази порода – Кавалор Кумано. Представителите на холщайнерските линии заемат повече от половината ранглиста.
Съвременните холщайнери са първокласни коне по всички показатели и много търсени, особено за обездка и конкур ипик. Те имат здрави кости и мощен заден пояс, което ги прави отлични скачачи. Притежават много добра маневреност и подвижност (нужни при обездката) и полегато рамо, поради което са бързи при галоп.
Породата е много популярна и в Севрна Америка (където всеки топсъстезател по прескачане на препятствия и обездка има поне по 1 холн в конюшнята си) в Австралия и Нова Зеландия.

Външен вид

Глава
-прав профил
-очите са големи,изразителни,ноздрите са дълбоки и широки
Шия
-дълга,много добре замускулена
Холка
– много силна
Гръб
– дълъг и широк
Поясница
-здрава
Крупа
– мускулеста
https://horses-bg.net
Цвят
-всички цветове са позволени; най-често срещани са тъмноалест, кестеняв до черен, също сив и риж; петнистата окраска (независимо тип пинто или апалуза) е забранена и коне с такъв цвят не се вписват в регистъра
Окосмение
-грива – гъста и дълга
-опашка – добре поставена и гъста
Крака
-къси със здрави стави
-копита – големи и кръгли
Рамена
-силни,коси
Гърди
-дълбоки и широки
Ръст
– 168-172 см

Любопитно
– Племенната книга на Холщайнерите е записана под номер 3 при конете за прескачане на препятсвия в World Breeding Federation for Sport Horses през 2008.
– През 2008 в подреждането на WBFSH за топ 30 на най-добрите ‘скачачи’,отново доминират холщайнерите – #6 Caretino, #8 Libero H, #11 Cassini, #13 Calido, #17 Carthago, #18 Contender, #19 Corrado I, #20 Calvados, #28 Corland, #29 Acord II.
– На Олимпиадите отново холните доминират – Cedric и Carlsson vom Dach (отборно златен, Пекин), In Style (отборно сребърен, Пекин), Nobless M и Cantus (отборно бронзов, Пекин), Fein Cera (отборно златен,Атина), Cardento и Magic Bengtsson (отборно сребърен,Атина ), Coster (отборно бронзов, Атина), Cento (отборно бронзов, Атина;отборно златен,Сидни), Calvaro V (отборно сребърен, Сидни ), Classic Touch (индивидуално златен, Барселона), Orchidee (отборно златен, Сеул), Robin (отборно златен, Мюнхен), и Trophy (отборно златен,Мюнхен;отборно сребърен, Монреал).
– В Северна Америка в топ 20 на hunters на USEF за 2008,холщайнерите отново са навърха #1 Cheenook, #3 Cassini I, #6 Acorado I, #9 Come Back II, #11 Acord II, #13 Coriano, #15 Carano, #16 Hemmingway, #19 Burggraaf.Официално за 2008 най-добър работещ ловец е Cunningham,холщайнер.

.

Коне допринесли за развитието на Холщайнера

Dark Ronald
Живял : 1905-1928
Цвят : бей (нюанс на кафявото)
Порода:English Thoroughbred (английски чистокръвен)
Родители:sire: Bay ROnald dam:Darkie by Thurio
Развъждач:Edward Kennedy

Няма изключителна кариера като състезателen кон.Първите кончета родени от нега са Son-in-Law (изключетелен спортен кон) и Ambassador IV (който по-късно е изпратен в САЩ,където има голямо влияние за развитието на породата там).Купен е от German National Stud at Graditz за скромната сума от Ј25,000.Негови потомци са също – Vancluse,Dark Legend,Brown Prince,Magpie,Popingaol,Prunus,Herold,Wallenstein.Въпреки че повечето му деца са шампиони,качествата си като баща показва с ‘работата’ си извън Англия в редиците на топлокръвните коне и най-вече на холщайнера.Известни негови потомци са Cor de la Bryere (Selle Francais,подобрител на холщайнер),Lord(Thoroughbred),Langraf I(holsteiner),Cottage Son,Ladykiller xx ,Beau Pere,Der Lцwe(Thoroughbred,подобрител на Хановер и Холщайнер),Abendfrieden,Bolero(Thoroughbred,подобрител на Хановер),My Babu…

Landgraf I
Живял:1966 – 10.05.1996
Цвят:
Порода:Holsteiner
Родители:Ladykiller xx (s) X Warthburg (d)
Развъждач:Graf von Kielmansegg
Височина: 16.3 hh

Landgraf е един прекрасен кон с великолепни екстериор и качества.Интересно е,че през 1972 е избран да представя породата холщайнер на German National Agricultural Show,за съжаление той завършва последен.Следват протести от страна на развъждачите на тази порода и мястото му е променено от последно на второ.340 кобили,произведени от нег, са регистрирани в Развъдната кнага на породата.260 са в ‘Главната книга’,а 70 са получили наградата State Premium.Останалите 10 са успешни участници на изложби.Баща е на 5 топ жребеца в топ 75,като 2 от тях са в топ 10.Най-успешният му син е Burgraaf,който има 26 победи и е поставен на 6 място,световния шампион
Libero е на 9 място с 22 CSI победи.Той е единствения жребец с две деца (Libertina и No Mercy) в топ 10 на скачачите.Друг успешен негов син е Landadel,който заема 30-то място с 10 победи.Синът на Landadel,Landfriese I е 52-ри с 6 победи.

Cor de la Bryиre
Живял:1968-2000
Цвят:dark bay/brown
Порода:Selle Francais
Родители:Rantzau xx (s) X Quenotte (d)
Развъждач:
Височина:16.21/2 hh

Невероятен подобрител на всякакви топлокръвни породи.Отново най-добре се представя при холщайнера.70% от днешните холщайнери имат в родословието си този велик кон.На всички свои потомци предава отличната техника на скок характерна за тази порода.85 (от 2000) от синовете му са признати за подобрители на породата,86 (от 2000) са States Premium кобили.Децата му са сред най-добрите,както в конния спорт,така и в развъждането.Негови синове са Calando I, Calando II, Calando III, Calando IV, Calando V, Calando VI и Z-Calanda (дъщеря);Caletto I, Caletto II and Caletto III (всеки от тях има деца шампиони на породата си); Calypso I, Calypso II, Calypso III, Calypso IV, Calypso V (най – добрите му синове,всички са отлични спортни коне,Calypso II е баща на един от най-дбрите холщайнери за всички времена – Contender (повечето хора мислят,че Contender е хановер,но всъщност той носи породата на баща си,въпреки че майка му е хановер ); Come Back I,Come Back II;Corland;Corrado I,Corrado II;Cordalmй Z;Cabaret,Corlandus;Cor de Brilliant;Cor Noir;Carte D’or;Chairman;Chaka Khan.Всички негови потомци са сред елита на породата си.
Интересното е,че той е познат за всички ценители на качествените коне и като ‘Вторият жребец на Века’ (20 век),пред него е само ненадминатият Landgraf I.

Calypso II
Живял:1974 – 1995
Цвят:dark bay
Порода:Holasteiner
Родители: Cor de la Bry?re (s) X Tabelle (d)
Развъждач:
Височина: 1,71 m

Calypso II е първият жребец,който внася кръвта на Cor de la Bry?re в Хановера.Той е много успешен жребец както при хановерите,така и при холщайнерите.Лицензираните му синове (подобрители) са Cadiz, Calimero, Carbid, Cardano, Caribik, Caribo GL, Caribu, Carismo, Champ of Class, Chasseur I and II, Chevaliero, Chin Chin, Classiker, Colambo, Colani, Compliment, Confident, Contender, Cordino, Coriolan, Colando, Corso, Crazy Classic, Crazy Cocktail, Cristobel, Cyrell.Той произвежда и най-важният за немските породи – хановерът Contender.На теста за хановери,той получава следните места – обездка – 131,прескачане – 167.Произвел е 132 коня за обездка и 150 за конкур ипик.

Източник: www.dog.bg