Суфолкски кон (Suffolk Horse)

Суфолкска порода коне (Suffolk Horse)

Сред тежковозните породи във Великобритания най-стара е Суфолкската порода, получила името си от графство Суфолк в Източна Англия. Там тази порода коне  се развъжда чистопородно още от 16век. През това време само два пъти били използвани шайрски жребци за вливане на кръв. Получен е чрез кръстосване на местни кобили с нормандски жребци. Уникалността на породата се състои в това, че всички коне от породата произхождат от един жребец известен като Крисп от Ъфорд (Crisp’s of Ufford), роден през 1760г.

Суфолкския тежковозен кон е по-лек, по-сух и по-малоброен в сравнение с другите две британски породи тежковозни коне.

Главата е пропорционална, суха, шията е обилно замускулена, със силно развит гребен, почти сливаща се с тялото, крупата е добре развита, дълга и широка, гръдният кош е бъчвообразен и дълъг (суфолкът е наричан още кон-бъчва заради заобления му гръден кош), крайниците са къси и сухи, без обрасналост. Цветът на косъма е алест в различни оттенъци, обикновено без бели петна, като се срешат само по-светла грива и опашка. Суфолкският кон има по-леки и бързи движения в ходом и тръс. Височината при холката варира до 160 до 170 см, обхватът на кош – от 200 до 220 см, обхватът на свирката – 24-25 см. Живото тегло е 700 до 1000 кг.

В миналото суфолкската порода коне били изнасяни в Америка, Австралия, Южна Африка, Русия, Пакистан (там се използват за производство на военни коне) и други страни.