Пейнт хорс (Paint Horse)

American Paint Horse

elpaso4Типичен белег на породата е тяхната шарена окраска, която е комбинация между бяло, кафяво и черно. Специфичното, което отличава порода от останалите е, че белия цвят козина задължитлно расте от непигментирана, розова кожа. Това е и един от задължителните белези, за да може конят да бъде отнесен към породата Paint. Всеки Pain Horse задължително притежава определена комбинация от бяло и друг основен цвят – черно, кестеняво, кафяво, дорест, червеникавокафяво, паломино, сиво, жълтеникаво и др. Непигментираните полета могат да бъдат разположени по цялото тяло, без ограничение на размера им.

Независимо, че конете от породата Paint се срещат в голямо цветово многообразие, се разграничават три основни вида окраска (начина на разположение на петната):
o Overo – симетрично разположени петна. В повечето случай гърба и корема на коня са тъмни, а отстрани по продължение на цялото тяло са разположени белите петна;
o  Tobiano – петната са разположени несиметрично, бялата окраска задължително присъства по краката на коня;
o Tovero – комбинация между Tobiano и Overo;

Всички цветови разновидности, окраски и петна, съчетани с атлетична и атрактивна външност, развита мускулатура, добър нрав и голяма работоспособност превръщат американският Paint Horse в качествена инвестиция.

western_gal_big_22История на породата

Историята на конете от породата Paint се свързва с появата на испанският конквистадор Ернандо Кортез на новия континент. Той водел със себе си 16 бойни коня, единият от които се е отличавал с шарената си окраска. Смята се, че точно този кон стои в началото на породата. С времето дивите коне привлекли вниманието на местните индиански племена, които от своя страна смятали за голяма гордост и чест притежанието на шарен кон. Особено старание при развъждането и обучението проявили команчите,  които превърнали Paint horse в тяхна запазена марка.

Качества като бързина, издържливост и работоспособност, облечени в бляскавата премяна на Paint horse се харесали и на каубоите, които също допринесли за по-нататъшното развитие на породата.

През 1965 год. се полага начaлото на Американската Paint Horse Асоциация, която в днешни дни е втората по големина в САЩ, след American Quarter Horse Association (AQHA).

За да получи конят официална регистрация в APHA (American Paint Horse Association) е необходимо задължително да отговаря на следните словия:
o Двамата родители да са официално регистрирани в APHA;
o Единият от родителите да е официално регистриран в AQHA, а другият в APHA;
o Единият от родителите да е официално регистриран в Жокейския Клуб (чистокръвна английска порода), а другият родител в APHA;
o Конят да притежава нужните за породата отличителни черти: окраска, цветово съчетание и задължителните депигментирани полета по тялото;

Източник и снимки: western.bg