Децата в конюшнята- страх или радост…

Не е виновно детето, че е паднало от коня, а баща му, че на криво го е качил.
Айзърбайджанска поговорка

Ако имате малко дете, най-вероянто е да го тегли към конете. Може би не веднага, може би не винаги. Моята дъщеря отначало се страхуваше от страшните им любопитни физиономии, но после така свикна, че не искаше да се разделя с тях. Всъщност, друго е важно. Най-сложо е да обясним на децата, защо е опасен коня и какво не трябва да правим в конюшнята. Децата са палави и игриви- не можеш да ги опазиш, особено ако имаш още някое задължение. А да не допускаме децата до конюшнята също е глупаво. В древността всички момчерта до 4г са преминавали ретуал за „възкачване на коня”. Това е било едно стъпало към възмъжаването. Но що се отнася до тренирането на децата за езда, не трябва да се бърза толкова- все пак организма на детето трябва да укрепне за сериозните физически натоварвания. В пони клубовете децата започват на 5г, а на големи коне може да се тренира след 9г. А ако имате дете и собствен кон можете да го качвате след 2г и да го учите да балансира и да се дъжи здраво върху понито или коня.

Ако искате да яздите с детето си, качвайте го пред вас, като го държите с една ръка подмишниците, а с другата си ръка контролирайте коня. Разбира се опасенито, че детето ви ще падне и ще се нарани никога няма да ви напусне, но както е казано: „Не трябва да се страхуваме от конете, но да се предпазваме от тях -трябва” Този модел на поведение трябва да е ясен както на децата, така и на възрастните. Майките ездачки се страхуват да допускат децата си до конете, макар че знаят добре характера и на едните и на другите. Малките деца са активни, те не могат да концетрират вниманието си и не са в състояние да преценят опасността. Защото едно голямо животно като коня, без всякакви зли мисли все пак може да нарани детето ви. Но какво да правите, ако имате кон и деца? Вариянта остава един- непрекъснато наблюдение и бдителност, приучаване и контрол върху опасностите. Някои коне не понасят деца, именно защото те са шумни, викат, бягат и тн. Но има и много, много търпеливи коне, които са дружелюбни към децата и никога не си позволяват волности возейки дете на гърба си. Тези коне са много ценни за хиппотерапия и начално обучение.

Маргарита Лобова е майка на две малки деца и е на мнение, че в конюшната може да им се разрешава да правят всичкo, което не е опасно. Знаете, че ако детето го възпитаваме строго, то ще се научи да прави всичкo на пук и на обратно. С конете и децата е същото, разрешете им да правят всичко под ваш контрол, защото ако решите да забранявате на вашето дете нещо, то то със сигурност ще го направи когато най-малко очаквате, а това нещо може да подплаши конете и да се случат ненужни инциденти. Дето ви иска да чисти коня? Още по-добре- дайте му гребена и да започва, скоро ще му омръзне, ако ли не- ще се научи. Полезно е да се все пак да се научават на нови неща. Ако детето ви е вече по-голямо, все пак не го оставяйте да язди само и без каска. Помнете, че колкото и опит да има вашето дете и колкото и да е кротък вашият кон, децата винаги си остават деца, а конете- коне. Бъдете винаги нащрек!

Материалът е предоставен специално за сайта “В света на конете”
Автор: Ренета П. Томова
Конна база “Табора”