Уестърн дисциплини – Гоут Таинг

Уестърн дисциплини – Гоут Таинг (Goat Tying)

Goat Tying или връзването на кози е състезание, в което участват деца, момчета и момичета, гимназисти, студенти, аматьори или полу – професионалисти. При тази уестърн дисциплина една коза трябва да бъде хваната и вързана. Козата е вързана с въже чийто край е забит с колче в земята. Дължината на въжето варира в зависимост от организацията и арената на която се провежда състезанието, но стандарта е 10 фута. Състезателят язди срещу вързаната коза, скача от коня по време на движение и я обездвижва. Играе се за време, като за добър опит се счита ако козата е хваната и вързана за 5 до 8 секунди.

В жаргона се използват няколко термина, отнасящите се за тази дисциплина, които могат да бъдат объркващи за хората, незапознати с родеото. Тези думички могат лесно да се научат чрез следене и разбиране на основните части в състезанието. Отначало, състезателя влиза в арената с коня си в галоп. Спират до рефера който държи флагче, той пуска флагчето, когато носът на коня го доближи. Тогава започва да тече времето. Ездачът скача върху козата в движение, завързва краката и с помощта на късо въже, което може да е от кожа, найлон или памук. Нужно е само едно прехвърляне на въжето около краката на козата, но е възможно да се омотаят краката 2 или 3 пъти, ако козата се съпротивлява. Всичко завършва с правене на стегнат възел, такъв какъвто използваме и за обувките си. Времето спира когато състезателят махне ръцете си от козата и ги вдигне нагоре. Животните не се нараняват по време на състезанието.

Тази дисциплина започва да добива голяма популярност. Образуват се много аматьорски организации, но е най-често срещано в нивото на гимназията или колежа. Най-честите травми при състезателите са в колената и глезените, тъй като скачането от галопиращ кон доста ги натоварва. Дисциплината е забавна както и за участващите, така и за зрителите.

.

Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Източник: www.associatedcontent.com