Как се изучава анатомията на кон? Като го боядисате

Как се изучава анатомията на кон? Като го боядисате

fff66Конят има около 205 кости и около 700 различни мускула, което го прави едно от най-трудните за изучаване от студентите животни. Дълги години научаването и разбирането на костната система на животните е била много, много трудна задача за милиони студенти по света.

След това обаче на шампионката по езда Гилиян Хигинс й хрумнала интересната идея да покаже на хората как всъщност „работи” един кон. Вместо да ги тормози с прашни диаграми и рисунки на скелети, тя решила да нарисува вътрешната система на коня  върху жив екземпляр. Нейната свежа идея й дала небивала популярност и в момента много студенти, инструктори по езда, организатори на събития и дори членове на местните пони клубове се тълпят и редят на опашка, само и само да видят изрисувания кон „в действие”.

Госпожица Хигинс е използвала бои на водна основа, които не предизвикват алергии. Отнело й четири часа да нарисува костната система от едната страна на коня и мускулната система – от другата.

„Това обаче наистина ми помогна да вдъхна много живот на тази тема. Човек може да вземе най-доброто от един кон, когато знае какво точно се случва, докато той се движи. Сега, разбира се, всичко това е много по-лесно” .

dhqszТя е на 27, спортен терапевт от Нотингам, Англия. Идеята за първи път й хрумнала преди три години, когато се е дипломирала по бизнес администрация в университета в Глочестър.

„Хрумна ми колко много ездачи и треньори имат нужда от повече разбиране за това, как се движат мускулите и костите на коня. Те са толкова много и имат такива невероятно сложни имена, че може да бъде наистина невъзможно да бъдат запомнени. Така се опитвам да покажа анатомията на коня, по забавен и лесен за запомняне начин”.

Ето това е една прекрасна идея от млада , усмихната и все още неомъжена дама. Чудя се само дали някой ден не би й хрумнало да направи същото с приятеля си – за да помогне на студентите по медицина или може би, като наказание за това, че той е забравил важен повод?