Най-великият състезателен кон

phar_lapЕдин от най-известните коне в света е бил Фар Лап,шампион между шампиони. Роден в Тимару, Нова Зеландия през 1926 година, той е бил продаден за ниската цена от 160 гвинеи (336 долара). Когато пристига в Австралия, новият му собственик-роденият в Америка Дейвид Дж. Дейвис, не бил много впечатлен от него. Той бил мършав и недодялан, с брадавици по цялата глава. Дейвис се ядосал на треньора Хари Телфорд, който го бил склонил да вложи парите си в закупуването на коня. Не искал да прахосва повече пари като плаща за тренировки, така че дал коня на Телфорд под наем за следващите три години. Телфорд плащал, за да го тренира и храни и запазвал за себе си всяка парична награда, която спечели. Треньорът, който бил наясно с изгодната сделка от расови състезателни коне, бил сигурен, че с отглеждането на Фар Лап той ще стане шампион.
Въпреки,че бил наречен Фар Лап, тайландска фраза, означаваща “намигване на небесата” (“wink of the skies”) или “светкавица”, из конюшните бил известен като Боби. Том Уудкок, младо конярче,станало основният конегледач на Фар Лап. Фар Лап бил хрисим и мързелив и обичал да върти номера на Уудкок. Скоро толкова заобичал конярчето, че не е искал да яде, ако то не било в бокса с него.
В първите си четири състезания през 1929г Фар Лап бил извън класацията. Първата му победа е от 27 април в Роузхил близо до Сидни. След други четири състезания, в които не се бил класирал, на 14 септември той става втори на Sydney Tattersalls Chelmsford Stakes. От тогава имал само още едно некласиране на Мелбърн къп от 1931г. Фар Лап печели някои от най-престижните надбягвания на Австралия, включително четири за една седмица по време на “карнавала” Спринг Рейсинг от 1930г (Spring Racing Carnival). От Септември 1929 стартира като фаворит във всички състезания.
Фар Лап бил едър кон, доста висок с мускулести крака и силно сърце, за което след неговата смърт било установено, че е едно от най-големите, намирани някога при състезателен кон. Въпреки че е познат като “оставащ”- кон, подходящ за дълги дистанции,той имаше същия успех и в спринтьорски състезания.
Успехът на шампиона Фар Лап не го направи популярен сред всички. Тъй като много хора залагаха на Фар Лап, когато той печелил, букмейкърите трябвало да изплащат големи суми. Имало опит да застрелят коня рано сутринта на 1 ноември 1930 на Дерби Дей – вероятно букмейкър. Когато Том Уудкок го повел от пистата Колфийлд обратно към конюшните след тренировка покрай тях мина кола. Уудкок дръпнал Фар Лап към една ограда, използвайки себе си като щит, когато изстрелите излязли от колата. Въпреки че, коня хвърлил Уудкок, той успял да се задържи върху Фар Лап докато колата ускори. Фар Лап не пострадла и продължил, за да спечели Мелбърн Стейкс във Флемингтън същия ден. Никога не се разбрало кой е бил стрелецът.
legendary-racehorse-Phar-Lap_-6102203Три дни по-късно Фар Лап лесно печели Мелбърн къп, въпреки,че тежестта на него от 62,5кг,означаваше,че той носеше над 4кг повече от всеки друг четири годишен кон, който някога е носил на къп. През 1931г на Мелбърн къп той носил 68кг. Това се оказа твърде много за него и завърши осми в последното си състезание в Австралия.
Следващото му надбягване беше Agua Caliente Handicap в Agua Caliente Jockey Club близо до Tijuana в Мексико. С Том Уудкок като треньор Фар Лап пътува до Америка с кораб със свое собствено ограждение за тренировки и пясъчник. Въпреки дългото пътуване по море и лошо нараненото копито Фар Лап печели бягането с рекордно време за пистата.
Фар Лап отпочива в частно ранчо близо до парка Менло в Калифорния, докато собственикът му Дейвис урежда по-нататъшните му участия на състезания и дори в серия от филми за Фар Лап. Рано на 5 април 1932 Уудкок намерил коня болен. Неговата температура била по-висока от нормалната и имал ужасни болки. По обед Фар Лап получил кръвоизлив и умрял. Уудкок се хвърлил върху коня и заплакал. Австралийци и Американци били потресени от смъртта на коня. Министър-председателят на Австралия Джоузеф Лайънс я нарича “голяма трагедия”. Аутопсия показа, че стомахът и червата на Фар Лап са били възпалени,предполагайки възможно отравяне. Скоро се разпостраняваха слухове,че шампионът е бил отровен нарочно.
Проучване на ранчото показа, че някои дървета неотдавна били напръскани с инсектицид оловен арсенат. Възможно е част от смъртоносния спрей да се е разнесла по тревата, която Фар Лап е ял. Втора аутопсия предполага, че Фар Лап е умрял от колики (остри стомашни болки), вероятно причинени от влажна храна. Много хора обаче продължиха да вярват, че Фар Лап е бил отровен.
През 1989г част от състезателната среда твърди, че Том Уудкок случайно е убил коня като му е дал двойна доза от Fowler’s Solution, тоник съдържащ арсен, който се дава на конете, за да стимулира апетита им. Съдебни учени предложили да проверят кожата и космите на Фар Лап за наличие на арсен, но тъй като той се е използвал, за да помогне за запазването на кожата, тестовете вероятно не са се доближили до откриването на истинската причина за смъртта му.
Обаче съвременна книга предполага, че Фар Лап не е бил мистериозно отровен. Авторите Питър Томпсън и Дж.Армстронг поискали конските експерти от университета в Мелбърн да прегледат докладите от двете аутопсии. Тяхното заключение е, че Фар Лап вероятно е умрял от бактериална инфекция,често срещана при коне, пътували на дълги разстояния. Този вид инфекция не е била идентифицирана до скоро и следователно е нямало как да бъде направена диагноза по онова време.
cabinetСлед смъртта на Фар Лап неговото сърце било дарено на Националният музей в Канбера (неговото сърце е с размер два пъти колкото на обикновен кон),а скелетът му на новозеландсия национален музей в Уелингтън.
Jonas Brother’s Ню йоркска фирма за препариране постави кожата на Фар Лап на скелет от дървен материал, покрит с хартия за покриви, чул и стърготини. Парчета от връв били използвани за вените на Фар Лап. Окачената кожа пристигнала в музея на Виктория (някога национален музей) през 1933г. От тогава е напускала музея само веднъж по време на седмицата на Мелбърн къп през 1980г, когато се завърна на Флемингтън рейскорс 50години след спечелването на купата. Фар Лап е привлякъл милиони посетители в музея, включително Том Уудкок, който дарил няколко от своите спомени от коня на музея през 1979г.
Фар Лап бил изложен в продължение 67години в бившия музей на Суонстън стрийт. Дадена му е заслужена почивка юли 1997г, когато музеят бил затворен заради подготовката на планирането за музея на Мелбърн в Карлтън Гардънс.
Докато е настрана от очите на хората, Фар Лап е поставен в нова витрина като подготовка за изложението в музея на Мелбърн. Усърдно изработена от дърводелците на музея на Виктория, витрината отразява елементи от изкуството на Деко от 30те години на 20век ,време когато славата му се разпростряла по света. Спонсорирана от състезанието Виктория, витрината с цена 15000 долара е била изработена от дъски на стогодишен клен от Куинсленд и 5000годишен, превърнал се във вкаменелост Murray River red gum (??????).
Експертите от музея на Виктория внимателно са проучили вътрешното и външното състояние на Фар Лап и въпреки възрастта си експонатът е в отлично състояние. Информацията осигурена от тази пълна оценка ще помогне за грижата и за планирането на преместването му в музея на Мелбърн.
В момента Фар Лап е изложен в австралийската галерия в Мелбърн.

All copyrights to “The Greatest Racehorse Ever”