Куортър (American Quarter Horse)

Порода коне Куортър (American Quarter Horse)

Куортър са една от най-известните породи коне в Щатите. Американската асоциация на породите има регистър, в който фигурират над 4 милиона регистрирани коня в цял свят. American Quarter Horse, или както още е известен на територията на България, Куортър представляват американска порода коне, които са известни със своето отлично представяне при бягания на къси разстояния. Те са едни от най-бързите коне в света.  Някои от тях могат да стигнат до скорост от 90 км/ч.

Способностите на Куортър в спринта са пословични и всеки, който сериозно се занимава с коне и конни спортове, знае тези му способности. Ето защо второто му име е „най-бързият състезател в света”.

Породата е позната в Щатите от 17 век, когато започва кръстоска между английски чистокръвни коне с местни коне. Това се случва по Източното крайбрежие на Щатите. Конете с които са правени кръстоските с английските породи, са екземпляри от иберийски, арабски и берберски произход.

Един от конете, които е изиграл изключително решаващо значение, за да се стигне до днешният вид на породата, е внесеният през 1756 година Янус, син на Годолфин Арабски. През XIX век, когато заселниците вече са оглавявали голяма част от Запада, са имали нужда от издръжлив помощник в своята работа, а най-често са ползвали коне за тази цел. Ето защо те са направили селекция на Куортър с дивите коне от Испания – Мустанги и с местни коне, отглеждани от индианските племена Комачи, Шошони и Низ Пърс. В резултат на това се е получила нова порода, която е имала вроден инстинкт за работа с добитък. Новите коне основно се ползвали за работа с добитък, което пък било от съществено значение за съвременният Куортър, такъв какъвто е днес.

Американската асоциация за породата Куортър (AQHA) отваря врати през 1940 година, и е посветена изцяло на запазването на родословието на конете. Още от самото начало на своето съществуване, официално племенната книга е била отворена и остава така и до днес, с цел да се допълнят евентуални английски кръвни линии, като в този регистър влизат и коне кръстоска от Американски Куортър и Чистокръвен Английски кон.

Освен като състезателен кон, американският Куортър е известен и като работен кон. Причината, поради която е избран за този вид дейности, е неговата малка, компактна структура, която е изключително подходяща за сложни и бързи маневри, каквито се изискват на родео дисциплините рейнинг и кътинг. Освен на родео състезанията, тази порода коне, са много добри и на английските дисциплини, впряг и много други конни дейности. С превръщането на дисциплината обездка в международна такава, както и след като се прие като едно от седемте събития на Световните конни игри, още повече се е повишил интересът към породата Куортър. Съвременната порода Куортър са със сравнително малко телосложение, но пък със силно и добре развито мускулно тяло. Главата му е изящна, има прав профил, доста широк гръден кош и овална крупа. Височината им е малка за кон – от 145 до 165 см при холката. В цветово отношение, може да се срещнат почти всякакви разцветки коне порода Куортър. Все пак има най-често срещано оцветяване и това са червеникавокафявият, кестеняв, черен, жълтеникав, дорест, бял и  кремав.

Има два вида типа структура за Куортър порода: развъден тип и ловен или състезателен тип. По-ниският от двата типа е развъдният тип, той е и по-компактен, набит, мускулест, но много пъргав. Другият тип Куортър – състезателният и ловният тип, са доста по-високи и с по-гладка мускулатура. Близки са по екстериор с английският чистокръвен кон.

Източнци: www.aqha.com
www.western.bg
www.horses-bg.net